top of page

משחקים שיתופיים לחיזוק בריאות חברתית-רגשית בגיל השלישי

  • תמונת הסופר/ת: גל פליקסברודט
    גל פליקסברודט
  • לפני יום 1
  • זמן קריאה 4 דקות

לא פעם מצאתי את עצמי, באמצע פעילות קבוצתית לגיל השלישי, מתפעל מהכוח המדהים של משחקים שיתופיים. במשחקים האלה יש משהו קסום שמפרק את המחסומים, מחבר בין האנשים ומזיז עננים של בדידות.

אנחנו יודעים שבריאות זה לא רק מה שקורה בפנים – הגוף שלנו צריך לזוז, אבל גם הלב שלנו צריך להרגיש שהוא חלק ממשהו. המשחקים האלה, שמעודדים שיתוף פעולה, תומכים לא רק בשרירים ובכושר הגופני, אלא גם יוצרים חיבור בין אנשים. כשאתה רואה את הסבתא שלא הפסיקה להתלונן על הברכיים שלה פתאום רוקדת עם החבר'ה תוך כדי משחק פשוט, אתה מבין שהגיל הוא רק מספר.

אז מי אני? שמי גל פליקסברודט, מומחה למשחוק תהליכים חברתיים, ובמאמר הזה אשתף אתכם בניסיון שלי עם משחקים שמשלבים פעילות גופנית ועבודת צוות לגיל השלישי, ואתן לכם כמה רעיונות שאפשר ליישם בקלות.



משחקי גיבוש לגיל הזהב

 

פעילות גופנית ומשחקים – לא רק ספורט, גם רגש

הגיל השלישי מביא איתו אתגרים בריאותיים לא קלים. הגוף מתעייף, השרירים כבר לא חזקים כמו פעם, והנפש יכולה להרגיש קצת בודדה. אבל כשאתה מצליח לשלב פעילות גופנית עם משחק – הכיף חוזר, והלב נפתח. המשחקים משמשים כאמצעי למנוע ירידה ברמת הכושר הגופני, אך גם כדרך לחיזוק הקשרים החברתיים והתחושה שאף אחד לא נשאר לבד.

אחד הדברים שאני אוהב לראות במהלך סדנת שעת הזהב לגיל השלישי זה איך אנשים נכנסים לאווירה במהלך משחק. לא משנה אם מדובר בפעילות פשוטה כמו להעביר כדור או במשהו קצת יותר מורכב, העובדה שכולם משתתפים, זזים יחד וצוחקים, יוצרת תחושה מדהימה של שייכות. ברגע שהגוף מתחיל לזוז, הנפש גם היא מתחילה להתחזק.

 

רעיון למשחק שיתופי: "כדור בקבוצה"

מטרת המשחק: לפתח קואורדינציה קבוצתית ולהניע את כל המשתתפים. איך זה עובד: כל משתתף עומד במעגל עם כדור. המטרה היא להעביר את הכדור בין המשתתפים מאחד לשני כמה שיותר מהר, בלי להפיל אותו, כשהמנחה מכריז על עצירה ושינוי כיוון אז המשתתפים משנים את כיוון העברת הכדור. אם הכדור נפל אז לא נורא, שייפול, אם מישהו זיהה כדור נופל אז אפשר להכריז בקול "אוֹי וֵיי זְמִיר!" ולהמשיך במשחק עם הכדורים שעדיין לא נפלו. המטרה היא לעודד שיתוף פעולה ולשפר את הקואורדינציה בין חברי הקבוצה, כשהקצב של המשחק יכול להשתנות כדי להתאים לקבוצה.

 

חיזוק הקשרים החברתיים דרך פעילות גופנית

אחד הדברים שאני שם לב אליהם בפעילויות שלי הוא כמה הקשרים החברתיים מתחזקים דרך משחקים משותפים. כשאנחנו משחקים יחד, אנחנו חייבים לתקשר. זה לא רק עניין של להעביר את הכדור או לזוז למקום הנכון – זה להרגיש שותפות, להיות חלק ממשהו גדול יותר מהאני העצמי.

משחקים שיתופיים יוצרים שיחה אחרת, כזו שמצליחה לפרק מחיצות ולהביא לצחוק משותף. תוך כדי תנועה ומשחק, אנשים פתאום מדברים אחד עם השני, גם אם בהתחלה הם היו זרים מוחלטים. השיתוף, היכולת לעזור אחד לשני, והתחושה של "אנחנו ביחד בזה" יוצרת קהילה קטנה שצומחת מתוך המשחק.


 

פעילות גופנית ככלי לשיפור הבריאות הנפשית

בריאות נפשית היא מרכיב קריטי בגיל השלישי. ההתמודדות עם בדידות, אובדן של קרובים, ופעמים רבות גם תחושת חוסר מעש, יכולה להביא אנשים לתחושות קשות. כאן נכנסים לפעולה המשחקים השיתופיים, שמעודדים את הקשישים להיות מעורבים יותר, להרגיש משמעותיים ולשפר את מצב הרוח.

אני יכול לספר על לא מעט מקרים שבהם אנשים הגיעו לפעילות כשהם מרוחקים ומופנמים, אבל לאחר כמה סיבובים של משחק הם נפתחו והתחילו לצחוק. המשחק מאפשר להם להרגיש חיוניים, לקבל תמיכה מהקבוצה וליהנות מהרגע.

  

רעיון למשחק: "משחק המראה"

מטרת המשחק: לשלב תנועה עם חשיבה יצירתית.

איך זה עובד: מתחלקים לזוגות, בוחרים שיר קצבי ומוכר ומבקשים מהמשתתפים להיות המראה אחד של השני לצורך המשחק הבא. בזמן שהמוזיקה עובדת אחד המשתתפים זז והשני מנסה להתחקות אחר תנועותיו בהתאם ליכולתו. מאפשרים החלפת תפקידים. ואז נכנס שלב המראה ההדדית, כעת שני בני הזוג יכולים להוביל זה את זה וגם להיות מובלים באותו הזמן. ולסיום, זוגות מתחברים לרביעיות וחוזרים על התרגיל, לאחר מכן שמיניות וכן הלאה. המשחק מעודד גם פעילות גופנית וגם יצירתיות, והוא מתאים לכל רמות הקושי.



משחקים ככלי לחיזוק תחושת השייכות

הדבר החשוב ביותר עבורי כשאני מעביר פעילות לגיל השלישי הוא לראות איך אנשים מרגישים שהם חלק ממשהו משמעותי. אני לא אשכח שבסוף אחת הפעילויות ניגש אלי אדם בן 93 ואמר לי שהוא חווה הרבה דברים בחיים שלו אבל היום חוויתי משהו מיוחד.

כשמשחקים יחד, התחושה הזו מתגברת, במיוחד כשמדובר במשחקי שיתוף פעולה. המשחקים יוצרים רגעים של "ביחד", חוויות שמתחברות לשיחה גם מחוץ למשחק, והכי חשוב – הם משאירים תחושה של "אני חלק מקבוצה".

כשאני רואה את הקבוצות שלי יוצאות מהפעילות עם חיוך רחב על הפנים, כשאנשים שלא הכירו קודם מתחילים לדבר זה עם זה, אני מבין עד כמה המשחקים מצליחים לחבר ביניהם, גם אם זה רק לשעה אחת. וברגע שהתחושה הזו נוצרת, היא מחלחלת גם לשאר החיים.

 

רעיון למשחק: "משחקי קצב"

מטרת המשחק: לחזק את הקשר בין חברי הקבוצה באמצעות מוזיקה ותנועה.

איך זה עובד: המשתתפים יוצרים מעגל ומתחילים להעביר קצב אחד לשני (מחיאות כפיים, תיפוף על הברכיים). כל פעם משתנה המוביל שמכתיב את הקצב, והשאר צריכים לעקוב אחריו. זה משחק פשוט אבל עם אפקט מחבר חזק, במיוחד כשהקצב מתחיל להשתנות במהירות.

 

סיכום: משחקים שיתופיים ככלי לחיזוק הבריאות החברתית-רגשית בגיל השלישי

משחקים שיתופיים ופעילות גופנית הם לא רק דרך נהדרת לשפר את הכושר הפיזי, אלא גם כלי עוצמתי לחיזוק הבריאות החברתית והרגשית. המשחקים מחברים בין אנשים, יוצרים תחושת שייכות, ומחזקים את הקשרים החברתיים. מעבר לזה, הם גם מביאים כיף ושמחה, ומזכירים לנו שגיל זה רק מספר, וכוח חברתי – זה הנכס האמיתי.

אם אתם מחפשים דרכים לשלב משחקים ופעילות גופנית בחיים של הקשישים סביבכם, זה הזמן להתחיל! רוצים עוד רעיונות מעשירים? המשיכו לעקוב אחר הבלוג של חברת יוניטי, שם תמצאו שלל רעיונות לחיבור, גיבוש ושיפור הבריאות החברתית.



יוניטי גל פליקסברודט


גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.


מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?

 

 
 
 

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación

רוצים להתעדכן במאמרים חדשים? הצטרפו עכשיו לרשימת התפוצה של יוניטי

bottom of page