top of page

מה הקשר בין סדנאות ODT לבין פיתוח כישורים חברתיים?

  • תמונת הסופר/ת: גל פליקסברודט
    גל פליקסברודט
  • לפני 11 דקות
  • זמן קריאה 3 דקות

פיתוח כישורים חברתיים הוא אחד האתגרים המרכזיים בעולם החינוך, וסדנאות ODT מציעות פתרון חווייתי ומרתק לכך. איך משחקי גיבוש בשטח יכולים להפוך לכלי עוצמתי לחיזוק התקשורת, שיתוף הפעולה והאמון בקבוצות? ומהו הקסם שמתרחש כשמשלבים משחקים עם הטמעת תהליכים חברתיים? במאמר זה אשתף כיצד סדנאות ODT פועלות לפיתוח כישורים חברתיים, תוך שזירת סיפורים מניסיוני כמנחה.

שמי גל פליקסברודט, מנחה ODT ומשחקולוג המתמחה ביצירת תהליכים חברתיים מחברים. מזה שנים אני מוביל קבוצות מגוונות - ילדים, נוער, משפחות וצוותי עובדים - לעבר חוויות משמעותיות שמגבשות ומעצימות. במאמר זה אשתף איך סדנאות ODT מחזקות כישורים חברתיים ואסביר כיצד ניתן ליישם זאת בפועל.

 

ילדים בגיבוש חברתי סדנת ODT

מהם כישורים חברתיים ואיך סדנאות ODT מסייעות לפתחם?

כישורים חברתיים הם היכולת לתקשר, לשתף פעולה ולהתנהל בקבוצה בצורה אפקטיבית. מדובר במיומנויות שנדרשות בכל היבט בחיים - מעבודה בצוות ועד בניית מערכות יחסים אישיות. עם זאת, לעיתים קרובות הכישורים הללו אינם מפותחים מספיק, במיוחד בקרב ילדים ונוער.

סדנאות ODT יוצרות מרחב שבו המשתתפים יכולים לתרגל כישורים חברתיים בסביבה לא שיפוטית ומלאת חוויות. לדוגמה, פעילויות כמו מעבר מכשולים קבוצתי או פתרון חידות משותף מחייבות שיתוף פעולה, תקשורת ברורה ותמיכה הדדית. המשחקים יוצרים סיטואציות מאתגרות שמדמות מצבים מהחיים האמיתיים, ובכך מעודדות את המשתתפים לפתח אסטרטגיות עבודה משותפות.

 

איך סדנאות ODT תורמות לתקשורת קבוצתית?

באחת הסדנאות האחרונות שלי, הובלתי קבוצת תלמידים דרך משימת "אתגר הגולות הגדול" – פעילות שמחייבת תיאום מושלם בין חברי הקבוצה להעברת 1000 גולות בתוך תעלות חשמל ענקיות. מה שהתחיל ככאוס מוחלט הפך בהדרגה למנגנון משומן של הקשבה, ניסוי וטעייה, ותמיכה הדדית. ראיתי איך ילדים שבקושי החליפו מילה בהתחלה, הפכו לצוות מלוכד שמנהל שיחות פתוחות ומחפש יחד פתרונות מה לעשות עם כל הגולות שנופלות לנו בדרך.

הקסם טמון בכך שהמשתתפים לומדים בצורה חווייתית, בלי שיעורים "פרונטליים". המשחקים חושפים את הכוח של תקשורת בונה, ומהווים פלטפורמה לדיון על איך שינויים קטנים בגישה האישית יכולים לחולל הבדל גדול.

 

פעילות ODT לילדים עם גולות

טיפ למנחים: כך תעודדו שיח ותקשורת בריאה

  • חלקו את הקבוצה לקבוצות קטנות שמייצרות מרחב בטוח יותר לביטוי

  • עצרו את המשחק באמצע, ובקשו מכל אחד לתרום רעיון לפתרון

  • השתמשו במגבלות תקשורת (למשל "אסור לדבר") כדי ליצור הקשבה

  • סכמו כל שלב במשחק עם שאלה פשוטה: "מה עבד לנו עכשיו?"


למה אמון הוא מרכיב מרכזי בפיתוח כישורים חברתיים?

כשאנחנו סומכים על אחרים, אנחנו יכולים לשתף פעולה בצורה עמוקה ואפקטיבית יותר. סדנאות ODT מעודדות בניית אמון באמצעות פעילויות כמו "נפילת האמון" – שבה משתתפים נדרשים להישען על חבריהם ולסמוך על כך שיתפסו אותם.

חוויה אחת במיוחד זכורה לי: במהלך סדנה למשפחות, נער בן 13 פחד להשתתף בפעילות כזו. לאחר עידוד מצד בני משפחתו, הוא הסכים לנסות, וזכה לתשואות רמות כאשר הצליח. הפעילות חיזקה לא רק את האמון שלו באחרים, אלא גם את הביטחון העצמי שלו.

 

התאמת הפעילות לקהל היעד – מפתח להצלחה

כמנחה, אני מאמין שהתאמה לקהל היא המפתח. ילדים זקוקים למשחקים שמתרכזים בהנאה ובתנועה, בעוד מבוגרים עשויים להפיק יותר מפעילויות שמתמקדות באסטרטגיה ובחשיבה יצירתית. בנוסף, חשוב לשלב פעילויות שמאפשרות הצלחה לכל המשתתפים, וליצור מרחב בטוח שמזמין ניסוי וטעייה.

 

סיכום: חוויות שמשנות חיים

סדנאות ODT הן הרבה יותר ממשחקים - הן פלטפורמה ייחודית לפיתוח כישורים חברתיים. באמצעות חוויות מהנות, אתגריות ומלאות משמעות, המשתתפים זוכים לא רק להתחבר זה לזה אלא גם לגלות את היכולות החברתיות שלהם ולפתח אותן.


רוצים לתכנן סדנה עם ערך חברתי אמיתי? אני מזמין אתכם לפנות אליי דרך אתר יוניטי ODT או לעיין במאגר הרעיונות שבבלוג, ולהביא את הקבוצה שלכם לחוויה מחברת, מצחיקה ומלמדת. יחד נוכל להמשיך ולגלות את הכוח שבחיבור האנושי.



יוניטי גל פליקסברודט


גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.


מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?

 

 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

רוצים להתעדכן במאמרים חדשים? הצטרפו עכשיו לרשימת התפוצה של יוניטי

bottom of page