top of page

טנגרם: משחק סיני עתיק שפגש את המשחקולוגיה החברתית

  • תמונת הסופר/ת: גל פליקסברודט
    גל פליקסברודט
  • לפני 7 ימים
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: לפני 3 ימים

יש משהו קסום בצורות. משולש שמתחבר לריבוע, מקבילית אחת שמצטרפת לחברתה – והנה פתאום צצה לה צללית של ברווז, ספינה או מגדל. קוראים לזה טנגרם, ואולי פגשתם אותו מתישהו בקופסת עץ ישנה בבית של סבא. אבל מה אם הייתי מספר לכם שאת אותו משחק אפשר להפוך למשימת גיבוש סוחפת, מרובת דמיון, קצב וצחוק, שבונה שיתוף פעולה, הקשבה ודיאלוג קבוצתי?

נעים להכיר – אני גל פליקסברודט, משחקולוג לתהליכים חברתיים ומנחה סדנאות ODT בכל רחבי הארץ. במאמר הזה נצלול יחד לעומקו של משחק הטנגרם, נלמד מהיכן הגיע, ונגלה כיצד ניתן להפוך אותו לכלי עוצמתי לקבוצות – ממש כאן ועכשיו.

 

מה זה בכלל טנגרם?

ההיסטוריה המרתקת של שבע צורות פשוטות

הטנגרם הוא פאזל סיני מסורתי שמקורו, ככל הנראה, במאה ה-18. הפאזל בנוי משבע חתיכות גיאומטריות – 5 משולשים, ריבוע אחד ומקבילית אחת – שאותן ניתן לסדר באינספור צורות וצלליות. שמו של המשחק, טנגרם, הוא ככל הנראה הלחם בין המילה "Tang" (שושלת סינית) ו-"gram" (צורה). הפאזל נחשב לאחד המשחקים הגאומטריים המפורסמים בעולם, ומאז שהגיע לאירופה במאה ה-19 הפך לחלק מערכות חינוך, תרגול קוגניטיבי, ובשנים האחרונות גם לפעילויות גיבוש קבוצתיות.

למשחק הזה מיוחסת אגדה נפלאה שמגיעה מהמזרח הרחוק: האגדה עתיקה מספרת אודות חכם סיני זקן בשם טן. לטן היה ריבוע יקר ערך שעבר מדור לדור (גרם) . כאשר ביקש טן להעביר את הריבוע החרס לנכדו לפני מותו, נשמט הריבוע מידו ונשבר לשבעה חלקים גאומטריים שונים. כאשר ניסה טן הזקן לחבר שוב את שבעת חלקי החרס, הוא גילה כי בכל ניסיון שעשה קיבל צורה הנדסית שונה. זאת הייתה למעשה ראשיתו של המשחק טנגרם.

 

טנגרם

להפוך כל משחק לחוויית גיבוש

המשחקולוגיה החברתית ככלי הנחיה קבוצתית

כמשחקולוג, אני ניגש אל כל משחק – גם הפשוט והישן ביותר – בעיניים חדשות. אני בודק איך ניתן להפוך אותו מכלי אישי או תחרותי, למשחק קבוצתי מגבש ומחבר.

זו הגישה שאני קורא לה המשחקולוגיה החברתית - מתודה שבה המשחק משמש כמצע לתקשורת, שיתוף פעולה, יצירת תלות הדדית, וכלי לתרגול דינמיקות קבוצתיות.

לא צריך להמציא משחקים חדשים – מספיק לפרש מחדש משחקים קיימים ולהלביש עליהם מטרות קבוצתיות, תפקידים, אתגרים שיתופיים וחוויות שמייצרות אינטראקציה חיובית.

כך קרה גם עם הטנגרם – פאזל אישי של חשיבה גיאומטרית הפך, באמצעות שינוי פרספקטיבה פשוט, למשחקים קבוצתיים עם עומק, רגש והרבה צחוק בגרסה מוגדלת.

 

טנגרם מרחוק – גרסה שיתופית עם ווקי טוקי

בגרסה זו, המשתתפים מתחלקים למספר תתי קבוצות. כל קבוצה מקבלת סט טנגרם ומכשיר קשר (ווקי טוקי). נציג מכל קבוצה מגיע אליי כמנחה, ורואה לרגע תמונה של טנגרם פתור (למשל – צורת אות או חפץ).

המשימה: אותו נציג מנסה להדריך את קבוצתו רק דרך הדיבור מרחוק באמצעות הווקי טוקי כיצד להרכיב את הצורה. אסור לו לגעת בחלקים או להתקרב למחצלת. שאר המשתתפים תלויים ביכולת ההקשבה, התקשורת והעבודה בצוות כדי להצליח.

מה זה מפתח? דימיון מרחבי, יכולת לתרגם מילים לתמונה, שיתוף פעולה, וסבלנות בתוך קבוצה.

 

טנגרם "מתחת למים" – גרסת עצירת הנשימה

בגרסה הזו – ששמה לבד כבר מעלה סקרנות – חתיכות הטנגרם מונחות על מחצלת במרכז. הקבוצה עומדת מסביב, וכל משתתף בתורו רשאי להיכנס לתוך המעגל רק כאשר הוא עוצר את נשימתו.

הכללים:

  • כל משתתף נכנס למחצלת, עוצר נשימה, ומנסה להרכיב ריבוע מטנגרם.

  • ברגע שהוא מרגיש שנגמר לו האוויר – עליו לצאת מיד.

  • מי שלא יצא בזמן – "טובע" (ויוצא מהמשחק).

התוצאה? שילוב של משחקיות, אתגר אישי ומרכיב קבוצתי שמחייב דיוק, עידוד הדדי ושיתוף משימות.

 

טנגרם ערכים– גרסה קבוצתית של הרכבת מילה

שיתוף פעולה שמתחבר לאותיות

כאן, בגרסה היצירתית והמלמדת הזו, בוחרים מילה מראש (למשל: "שיתוף", "אחריות" או "אמון"). לכל אות במילה מכינים סט טנגרם.

שלבי המשחק:

  • הקבוצה מחולקת מספר קבוצות לפי מספר האותיות שנבחרה.

  • כל תת-קבוצה מקבלת אות שהוגדרה מראש עליה (למשל – הקבוצה הראשונה מרכיבה את האות ש').

  • לקבוצה יש זמן קצוב להרכיב את כל האותיות בעזרת כל שבעת חלקי הטנגרם.

  • בסיום – כל הקבוצות מתאספות, מניחות את היצירות זו ליד זו, ומגלות את המילה שנבנתה יחד.

האפקט? חוויה מוחשית של משמעות שיתופית. כל חלק קטן חשוב. כל קבוצה אחראית לאות, אך המילה נוצרת רק יחד.

 

סיכום: שבע צורות, אין-ספור דרכים להתחבר

משחק הטנגרם, שצמח מתרבות סינית עתיקה, הפך בידיים יצירתיות לכלי קבוצתי מרתק שמחבר בין אנשים, מדייק תקשורת ומזמן חוויית הצלחה שיתופית. בין אם אתם בונים מילה, מנסים להרכיב צורה דרך מכשיר קשר או "צוללים" לנשימה עמוקה של ריכוז – מדובר במשחק שמצליח לשלב עומק, הומור ואתגר ברמות שונות.

רוצים להכיר עוד גרסאות קבוצתיות מרתקות למשחקים קלאסיים?מוזמנים לעקוב אחרי הבלוג של יוניטי ODT ולגלות איך משחקים פשוטים יכולים להפוך לכלי חיבור עמוק ומרגש.



יוניטי גל פליקסברודט


גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.


מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?

 

 
 
 

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bobbyronit
לפני יומיים
Rated 5 out of 5 stars.

משדרג את משחק הטנגרם האישי - לאתגר קבוצתי וחי! מהמם!!!

Like

Guest
לפני 3 ימים

מדהים ומיוחד!!!

חשיבה מחוץ לקופסא ויצירתיות מדהימה.

Like

רוצים להתעדכן במאמרים חדשים? הצטרפו עכשיו לרשימת התפוצה של יוניטי

bottom of page