top of page
חיפוש

הכוח שבמשחקים שיתופיים: איך ליהנות מחוויית חיבור אמיתית

  • תמונת הסופר/ת: גל פליקסברודט
    גל פליקסברודט
  • לפני 13 שעות
  • זמן קריאה 3 דקות

משחקים הם חלק בלתי נפרד מחיינו, אך האם עצרתם פעם לחשוב איזה סוג של משחקים ממלאים את עולמנו? רובם המוחלט מבוססים על תחרות, הישגיות ורצון לנצח. אך האם זו הדרך היחידה לשחק?

שמי גל פליקסברודט, מנחה סדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכי חיברות, ובמאמר זה נגלה את עולם המשחקים השיתופיים, נסביר כיצד הם יכולים לשנות את הדינמיקה החברתית, ונעניק לכם טיפים ליישום משחקים שמעודדים חיבור ולא רק ניצחון.

 

עולם של תחרות – כך גדלנו

כילד, כל מה שזכור לי זה המשחקים ששיחקתי עם אחי ועם החברים שלי – ותמיד הייתה תחרות. מי מנצח במשחקי הקופסה, מי הכי מהיר בשיעור ספורט, מי זוכה בכל הקופה ומשאיר את השני מאחור. התחרות הייתה בכל מקום – בטורנירים הבית ספריים, בחוגים שרשמו אותי אליהם, בתנועות הנוער, אפילו במשחקי מחשב. מצד אחד, זה יצר אדרנלין והנאה, אבל מצד שני... זה גם גרם להמון מתח, לתחושות של תסכול ולעיתים אף עוינות וכעס שניסיתי להימנע ממנה.

אמנם פה ושם היו משחקי פאזל, לגו או משחקי שיתוף פעולה קטנים, אך הם היו מיעוט מוחלט ולרוב שיתוף הפעולה היה כנגד שיתוף הפעולה של מישהו אחר. היום, כמבוגר וכמשחקולוג, אני יודע שיחס המשחקים בעולם נוטה בבירור לכיוון התחרות: 90% מהמשחקים מבוססים על תחרות ורק 10% על שיתוף פעולה אמיתי

ברגע שהבנתי זאת, החזון שלי כמפתח משחקים היה לשנות את האחוזים הללו ולייצר כמה שיותר משחקים התורמים לתהליכי חיברות וחיזוק מערכות היחסים בין אנשים על ידי משחקי חיבור שיתופיים.

 

למה לבחור במשחקים שיתופיים?

משחקים שיתופיים לא רק מספקים חוויית משחק מהנה, אלא גם מחזקים מיומנויות חברתיות, מעודדים עבודת צוות ומלמדים ערכים של תמיכה הדדית, ערכים שמאוד היו חסרים לי כילד. כאשר התחרות היא לא נגד מישהו אחר, אלא נגד האתגר עצמו (כמו משחקים נגד הזמן או נגד משימה קבוצתית), נוצרת דינמיקה בריאה יותר. כך כל המשתתפים מרגישים שייכים וחווים תחושת הצלחה משותפת. תחושה שכל אדם היה רוצה להרגיש במשפחתו, במקום עבודתו, בכיתת הלימוד או קהילה בה הוא חי.

 


שני ילדים משחקים משחק שיתופי

איך להפוך משחקים שיתופיים לאטרקטיביים ומושכים?

האתגר שאני לקחתי על עצמי הוא להפוך משחקים שיתופיים לכאלה שאנשים ירצו לשחק בהם שוב ושוב. הנה כמה דרכים לעשות זאת:

  • יצירת אתגרים מרתקים  – משחקים בהם הקבוצה צריכה לפתור חידות, לבצע משימות יצירתיות או להתגבר על מכשולים.

  • בניית סיפור סביב המשחק –  משחקים עם נרטיב עלילתי סוחף גורמים למשתתפים להרגיש שהם חלק מחוויה גדולה יותר.

  • אלמנטים של תנועה ופעולה –  שילוב אלמנטים פיזיים כמו משימות שטח, משחקי ODT או אתגרי חשיבה בתנועה.


יישום משחקים שיתופיים בבית, בבית הספר ובקהילה

לא רק אנשי חינוך יכולים להכניס את ערך השיתופיות למשחקים – גם הורים, מדריכים וגננות יכולים לעשות זאת. הנה כמה דוגמאות:

  • משחקי קופסה שיתופיים – משחקים בהם כל המשתתפים פועלים יחד להשגת מטרה משותפת. קחו לדוגמא את סולמות וחבלים והיפכו את החוקים לסולמות וחברים – גירסה בה כולנו משחקים בתורנו בחייל משחק שיתופי. נוחתים על משבצות עם משימות משעשעות או עם קלפי שאלות היכרות פשוטות שיגרמו לכולם לשתף משהו על עצמם.

  • משחקי חצר ושטח – משחקים בהם קבוצה פועלת יחד כדי להשלים מסלול מכשולים, להעביר חפץ מנקודה לנקודה או לפתור כתב חידה. במקום לזרוק את הכדור זה על זה – נסו לשמור לחבוט את הכדור באוויר כמה שיותר פעמים לפני שיגע בקרקע.

  • פעילויות בקהילה–  הפעלות באירועים קהילתיים בהם כולם משתתפים יחד, ללא תחרות אישית כמו הפעלת תיפוף המונית, הפעלת בועות סבון, או פעילות ODT למשפחות הקהילה.

 

בואו לשחק – וליצור שינוי חברתי

אם גם אתם רוצים לשלב יותר משחקים שיתופיים בחייכם, תוכלו למצוא רעיונות ומדריכים מעשיים בעמוד הפייסבוק שלנו או בבלוג באתר שלנו. אנו מציעים סדנאות ופעילויות לגיבוש קבוצות, משפחות וקהילות – כי כשמתחברים, מצליחים באמת!

להמשך קריאה ורעיונות למשחקי חיבור: בלוג יוניטי ODT | עמוד הבית



יוניטי גל פליקסברודט


גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.


מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?


 
 
 

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación

רוצים להתעדכן במאמרים חדשים? הצטרפו עכשיו לרשימת התפוצה של יוניטי

bottom of page