top of page
1611233066456%20(1)_edited.png

הבלוג של יוניטי פעילויות ומשחקי ODT

050-9890720

לוגו חדש.png
תמונת הסופר/תגל פליקסברודט

משחקי גיבוש לילדים ככלי להתמודדות עם אתגרים בלימודים ובחיים

התמודדות עם אתגרים היא מיומנות חיים קריטית שכולנו לומדים לשכלל לאורך הדרך. עבור ילדים, המשחקים יכולים להוות מרחב בטוח להתנסות, לשאול שאלות, לחוות כישלונות ולנסות שוב. איך משחקים יכולים לעזור לילדים להתמודד עם קשיים? ומה תפקידנו כמבוגרים בתהליך הזה? במאמר זה נצלול אל עולם ההתמודדות דרך משחקים: נבין את האתגרים המרכזיים שילדים חווים בגיל בית הספר היסודי, נסביר כיצד משחקים יכולים לחזק את יכולת ההתמודדות שלהם, ונציע טיפים פרקטיים להורים, מורים ומנחים.


אני גל פליקסברודט, משחקולוג לתהליכים חברתיים ומנחה משחקי ODT המיועדים לחיבור ולגיבוש קבוצות. דרך העבודה שלי עם ילדים, נוער ומבוגרים, גיליתי שהמשחקים הם לא רק דרך נפלאה לשבור את הקרח או ליהנות יחד, אלא גם כלי רב-עוצמה לפיתוח כישורי חיים. במאמר הזה, אשתף מניסיוני ואתן לכם כלים שתוכלו ליישם כבר במפגש הבא עם הילדים שלכם.

 

התפתחות רגשית וחברתית דרך התמודדות במשחקים

משחקים הם הרבה יותר מרק פעילות מהנה; הם סביבה שבה ילדים יכולים להתנסות באתגרים ולפתח מיומנויות רגשיות וחברתיות קריטיות. כאשר ילד מתמודד עם משימה מאתגרת במשחק – כמו הרכבת מגדל שנופל שוב ושוב – הוא חווה תחושת כישלון ומלמד את עצמו איך להתמודד איתה. דרך המשחקים, הילדים לומדים על סבלנות, שליטה עצמית, והתמדה. הם גם מגלים כיצד לשתף פעולה, להיות קשובים לצורכי האחר, ולמצוא פתרונות יצירתיים יחד. לדוגמה, במשחקי גיבוש קבוצתיים, ילדים לומדים לנהל שיח פתוח, להקשיב לחברי הקבוצה, ולהגיע להחלטות משותפות. אלו לא רק כלים להתמודדות במשחק, אלא מיומנויות שמלוות אותם לחיים הבוגרים.

 

האתגרים שילדים חווים בגיל בית הספר היסודי

בחיי היומיום שלהם, ילדים נתקלים במגוון אתגרים שמובילים אותם לבחון את גבולות היכולת שלהם. בבית הספר, הם מתמודדים עם משימות לימודיות מורכבות, דרישה לעמוד בציפיות של מורים והורים, מבחנים, משימות מורכבות, ובמקביל אתגרים חברתיים כמו מציאת מקומם בקבוצה והתמודדות עם סיטואציות חברתיות שונות. גם במשחקים, הם מתמודדים עם שאלות כמו: "האם אצליח?", "מה יקרה אם אכשל?", ואפילו "איך אני נראה בעיני אחרים?". ההתמודדות עם כל אלו מגבשת את האישיות שלהם, אבל במקרים רבים, הם זקוקים להכוונה ולתמיכה כדי למצוא את הדרך הנכונה להתמודד.

 

תפקיד המבוגרים במשחקים ובחיזוק ההתמודדות

המבוגרים – הורים, מורים ומנחים – הם הגורם המתווך החשוב ביותר בהפיכת המשחק לכלי משמעותי לפיתוח יכולות התמודדות. במהלך המשחק, תפקיד המבוגר הוא לעודד, לנסח אתגרים בצורה בונה, ולעזור לילדים לפרש את החוויות שלהם. לדוגמה, במקום לומר "נכשלת כי המגדל נפל", המבוגר יכול לשאול: "מה למדת מהניסיון האחרון, ומה תעשה אחרת בפעם הבאה?" כך נוצרת תחושת התקדמות במקום תחושת כישלון. חשוב גם להעניק לילדים את המרחב להתמודד בכוחות עצמם, ולהתערב רק כשנראה שהם זקוקים להכוונה עדינה. מתן כלים פרקטיים, כמו לחשוב בקול על פתרון או להיעזר בחברי הקבוצה, הופכים את המשחק לחוויה מעשירה במיוחד.

   

עקרונות לבחירת משחקי גיבוש לילדים המעודדים התמודדות

בחירת משחקים שמקדמים יכולת להתמודד עם אתגרים דורשת מחשבה ותשומת לב. משחקים יעילים הם אלו שמציעים לילדים אתגרים מותאמים לגילם, מערבים סיכון מחושב (כמו כישלון זמני), ודורשים שימוש באסטרטגיה או שיתוף פעולה. משחקי איזון חפצים כמו הנעת גולה על גבי חישוק, או התנסות בתרגילי ג'אגלינג עם כדורים או מטפחות, מלמדים אותם להתמודד עם מגבלות ולהתמודד עם תסכול, שבהם יש תחושת "כמעט הצלחה", ועוזרים לילדים לגלות דרכים חדשות לשפר את הביצועים. עקרונות כמו פרסים קבוצתיים (ולא אישיים) וסבבים ללא פסילה מבטיחים שהילדים ירגישו תמיכה וימשיכו לנסות, גם אם הם נכשלים.

 

משחקי גיבוש לילדים ונוער

הקשר בין התמודדות במשחק לחוסן נפשי בעתיד

התמודדות עם אתגרים במשחקים היא אבן דרך קריטית בפיתוח חוסן נפשי, אותו כוח פנימי שמאפשר לילדים להתמודד עם קשיים ולהמשיך להתקדם גם כשקשה. מחקרים מראים כי ילדים שמתנסים באתגרים במשחק לומדים לפתח גישה אופטימית יותר לחיים ולהתמודד טוב יותר עם לחץ או כישלון בעתיד. משחקי ODT, למשל, מדמים מצבים אמיתיים בחיים ודורשים מהמשתתפים לפתור בעיות באופן יצירתי ותוך עבודה בצוות. הכישורים הללו מתורגמים לחיים האמיתיים כאשר הילד נתקל באתגר בבית הספר או בבית. התנסויות חוזרות של הצלחה חלקית, ניסוי וטעייה, ותחושת השגת מטרה מחזקות את הביטחון העצמי של הילד ומבנות את יכולתו להתמודד בהצלחה גם עם אתגרים מורכבים יותר בעתיד.

 

טיפים מעשיים להתמודדות עם אתגרים במשחק ובחיים

  1. שימוש בחשיבה חיובית: במקום להתמקד בכישלון, עודדו את הילדים לחשוב: "מה הצעד הבא?" או "איך אוכל לנסות שוב בצורה שונה?".

  2. יצירת סביבה תומכת: בסביבה שבה אין ביקורת, ילדים מרגישים בנוח לנסות שוב ושוב, בלי פחד מכישלון. נסו לעודד גם את הילדים לראות את הקושי של האחר וההתמודדות שלו כמשהו חיובי המאפשר פתח להציע עזרה.

  3. חיזוק עבודה בצוות: הדגישו את הערך של שיתוף פעולה. משחקים קבוצתיים מלמדים את הילדים להתגבר על קשיים יחד ולהשתמש בכוח הקבוצה להשגת המטרה.

  4. מעקב אחרי התקדמות: הזכירו לילדים את ההצלחות הקטנות שהשיגו לאורך הדרך. המעקב הזה עוזר להם להבין שהם מסוגלים.

  5. עידוד גמישות מחשבתית: עזרו להם להבין שיש יותר מדרך אחת להתמודד עם אתגר. לפעמים הפתרון נמצא בחשיבה יצירתית ולא שגרתית.

  6. הומור: לפעמים הטמעת ביטוי הומוריסטי עם ערך מוסך שנאמר בקול רם יכול לעזור רגע בהבעת הקושי ויכול לשמש כתחליף לתחושת חוסר ההצלחה הרגעית והמתסכלת. אני אוהב להשתמש במשפט כמו "אוי ויי". הביטוי שנאמר בקול נועד לשמש לי כתזכורת משעשעת שאני תמיד יכול לצחוק על חוסר ההצלחה שלי ולנסות שוב.

 

סיכום: להתמודד ולהתחזק

משחקי גיבוש לילדים הם הרבה יותר מכלי שעשוע – הם אמצעי רב-עוצמה לפיתוח מיומנויות חיים, חוסן נפשי ויכולת התמודדות עם אתגרים. במשחקים הילדים לומדים, מתנסים ומגלים את עצמם, ובתמיכה הנכונה שלנו כמבוגרים, הם יכולים להפיק מהם ערך רב שילווה אותם לאורך כל חייהם.

רוצים לקרוא עוד על איך משחקים יכולים לחבר, לגבש ולחזק? עקבו אחרי הבלוג של יוניטי ODT וגלו רעיונות נוספים למשחקי גיבוש מעצימים. הכנסו עכשיו ל-בלוג המשחקים שלנו.


 

גל פליקסברודט


גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.




מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?


22 צפיות

רוצים להתעדכן במאמרים חדשים? הצטרפו עכשיו לרשימת התפוצה של יוניטי

bottom of page