top of page
1611233066456%20(1)_edited.png

הבלוג
של יוניטי

050-9890720

לוגו חדש.png
Writer's pictureגל פליקסברודט

מהו תפקיד המנחה בקבוצה: אילו יכולות יהפכו אתכם למנחים טובים יותר

ברוכים הבאים לשיעור בחיבור של חברת יוניטי, אני רוצה לדבר אתכם היום על תפקידו של המנחה ולמה זה תפקיד כל כך חשוב ומשמעותי. בנוסף, אתן כאן במאמר מספר דגשים וטיפים שיעזרו לכם לחזק את היכולת שלכם להיות מנחה קבוצות מקצועי.



מטרתו של המנחה

המנחה הוא אדריכל חברתי שמוביל, מדריך ומכווין את תהליך העבודה של הקבוצה.

על המנחה לדעת בדיוק מהם הכלים הנדרשים לו על מנת לבנות את ״הבניין״ החברתי האולטימטיבי בקבוצה, ואיך ליישם זאת.

מטרתו של המנחה הוא לעזור לקבוצה להשיג את מטרותיה תוך כדי שמירה על יצירת סביבה בטוחה ותומכת המאפשרת לחברי הקבוצה להביע את עצמם, לשתף דעות ולפתח תקשורת פתוחה.


חזון לחיבור

המנחה בעל חזון ששואף להעביר את ערך החום, אהבת הזולת והחיבור מעל הכל בתהליך הקבוצתי.

 המנחה זקוק למיומנויות רבות על מנת להצליח להעביר את הקבוצה תהליך חינוכי חברתי איכותי. יכולת לתמרן, להקשיב, לקבל להכיל, בעל יכולת ביטוי גבוה, בטחון עצמי, בעל מודעות עצמית, לא שיפוטי ואוביקטיבי.


היכולת לשאול שאלות

אחת ממיומנותיו של המנחה היא מיומנות של שאילת השאלות. שאילת שאלות נכונה יכולה לבנות דיון איכותי מעמיק והדרגתי, מתודה המאפשרת לנו המנחים, לגעת בנקודות הכי רגישות ולפתח דיון מעמיק, המשרת אותנו להגיע למטרה המשותפת ולמטרת העל - חיבור מעל הכל!


שאילת שאלות נכונה דורשת מחשבה מעמיקה מצד המנחה, אפילו לסדר השאלות יש חשיבות. שאילת שאלות לא נכונה יכולה אף להיות הרסנית לדיון ולתהליך.


צ'קליסט

כמה משימות בסיסיות שעל כל מנחה לבצע:

  1. בניית אמון: יצירת מרחב בטוח המאפשר נינוחות וביטחון לשיתוף והבעה עצמית.

  2. הגדרת יעדים: לעזור לקבוצה להגדיר יעדים ברורים ולהתמקד בהם לאורך תהליך העבודה.

  3. הכוונת תהליך: לשמור על התקדמות הקבוצה ביחס ליעדים שהוצבו לאורך התהליך, תוך גילוי גמישות והתמודדות עם שינויים.

  4. ניהול דיון: הנחיית שיח והתדיינות במרחב המאפשר לכל משתתף להביע את קולו בהתאמה לנושא הדיון ותוך שמירה על כבוד הדדי.

  5. התמודדות עם קונפליקטים: לזהות ולטפל בקונפליקטים ובקשיים קבוצתיים בצורה שתסייע לקבוצה להמשיך בתהליך העבודה בצורה בונה.

  6. מתן משוב: מתן משוב בונה לחברי הקבוצה על התנהלותם ודאגה לשיקוף התהליכים שהקבוצה עוברת.


מחקר מדעי: חשיבות המנחה בתהליך קבוצתי

מחקר של ג'ון ו. דרבי (John W. Darby) ופרנסיס א. שו (Francis A. Shaw) בנושא "ההשפעה של מנחים על תהליכי עבודה קבוצתיים" (Journal of Group Dynamics, 2019) מדגיש את תפקיד המנחה בתהליכים קבוצתיים. לפי המחקר, המנחה משחק תפקיד קרדינלי ביצירת סביבה תומכת, שהיא תנאי חיוני להצלחה של הקבוצה. המחקר מצא שהמנחים שמשקיעים בהבנת הצרכים הספציפיים של הקבוצה ומיישמים כלים מותאמים אישית, מצליחים ליצור אווירה שבה חברי הקבוצה מרגישים בנוח להביע את עצמם ולשתף פעולה בצורה פתוחה ויעילה יותר. התוצאות מראות קשר ישיר בין איכות ההנחיה והיכולת של המנחה להנחות את הקבוצה לבין הצלחה בביצוע מטרות הקבוצה ובפיתוח קשרים בין חבריה.


מחקר נוסף שנעשה על ידי מיכל קנופלר וג'ורג' מ. הרטמן (Michaela Knopfler & George M. Hartman) בכתב העת "International Journal of Social Facilitation" (2022) תומך בתוצאות אלו, ומצביע על כך שמנחים מצליחים ליצור סביבות עבודה פרודוקטיביות כאשר הם מבינים את הדינמיקה הקבוצתית ומיישמים טכניקות המתאימות לצורכי הקבוצה הספציפיים.


עיקרון ההזמנה

אני מזמין אתכם ללמוד עוד על תפקידו של המנחה בסדנת "מדריכים לחיבור" - סדנא להכשרת והעשרת סגלי הדרכה במגוון כלים לפיתוח דמות המנחה שבכם, למידת גישה חדשה להדרכה וקבלת מגוון רחב של תובנות ורעיונות למשחקים שתוכלו לקחת אל עולם ההדרכה שלכם.


 

גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.

מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?


8 views