top of page
1611233066456%20(1)_edited.png

הבלוג
של יוניטי

050-9890720

לוגו חדש.png
Writer's pictureגל פליקסברודט

המגדלייק בסוכה – רעיונות למשחקים ומה עושים בחג הסוכות סביב שולחן החג

חג הסוכות הוא זמן מיוחד שבו אנו מתאספים יחד בסוכה, סביב שולחן האוכל, חולקים רגעים משפחתיים, שמחים וחגיגיים. איך אפשר להפוך את הזמן הזה להזדמנות לגיבוש אמיתי בין בני המשפחה והאורחים? אני גל פליקסברודט, משחקולוג חברתי, ומומחה ביצירת חוויות משותפות דרך משחקים. במאמר הזה, אשתף אתכם במשחק גיבוש פשוט, משעשע ומחבר שיתאים בדיוק לאווירת החג בסוכה – משחק המגדלייק. לצד זה, נציע שאלות למעגל הקשבה בסוכה, שייצרו חיבור אמיתי בין כל יושבי השולחן. המשחק והשיח סביב השולחן יכניסו אתכם לאווירת חג משותפת ומשמעותית שתישאר איתכם לכל אורך החג.

 

רוח חג הסוכות והמשמעות החברתית

חג הסוכות מביא עמו רוח של אחווה, שיתוף ושוויון. הסוכה עצמה, שהיא מבנה זמני ולא מפואר, מזכירה לנו את ערך הצניעות והענווה, ואת החשיבות שבחיבור אנושי אמיתי – לא על סמך מעמד או חיצוניות, אלא על בסיס המהות הפנימית שלנו. זהו הזמן להתבונן מחדש על מערכות היחסים שלנו, להעמיק אותן ולחזק את הקשרים החברתיים עם בני המשפחה, החברים והקהילה הקרובה.

הסוכה גם מזמינה אותנו לחוות את השיתוף דרך המנהג של אירוח אורחים, המכונה "אושפיזין". זהו מנהג שמייצג את רוח החג לא רק כאירוח פיזי, אלא כהזדמנות לחיזוק הקשרים החברתיים שלנו גם עם מעגלים נוספים מלבד בני המשפחה הקרובים. כשהאורחים נכנסים לסוכה, הם מביאים איתם משהו חדש – רעיונות, זיכרונות, ותובנות – וכך נוצרת אווירה עשירה ומגוונת שמעצימה את תחושת החיבור וההדדיות.

 

המגדלייק בסוכה - משחק פתיחה מגבש בסוכה:

נפתח את המפגש בסוכה עם משחק פתיחה מדליק שיכין את האווירה. משחק "המגדלייק" נוצר מתוך הרצון לחבר בין אנשים בצורה פשוטה ומהנה, והוא מושלם עבור זמן המשפחה סביב שולחן החג בסוכה. המשחק מבוסס על שיתוף פעולה, תחושה משותפת והבנה של הקבוצה כולה, בלי מילים או תכנון מראש, וכך הוא מתאים לאווירה של חג הסוכות שמדבר על אחדות ושיתוף.


איך משחקים?

  • יושבים במעגל סביב השולחן בסוכה.

  • כל משתתף מצמיד את המרפקים שלו אל מותניו, מאגרף את כפות ידיו, ומרים אגודלים למעלה בצורת "לייק".

  • ללא דיבור או תכנון, כל משתתף מניח את אגודלו במרכז השולחן, ומתחילים לבנות מגדל אגודלים.

  • כל משתתף יכול להניח את אגודלו רק אחרי שהמשתתף הקודם הניח את אגודלו. אם שני משתתפים מניחים את ידיהם בו זמנית, כל המגדל מתפרק והמשחק מתחיל מהתחלה.

  • המטרה היא לבנות מגדל אגודלים יציב כשכל הידיים מחוברות במרכז. בסיום, כשהמגדל בנוי, כולם צועקים בקול "חג שמח" ומרימים את הידיים גבוה לשמיים.


המטרה של המשחק:

המטרה המרכזית של מגדלייק היא לחוות את הכוח של שיתוף פעולה והקשבה הדדית – מבלי להשתמש במילים. זה יוצר רגעים של שקט ושיתוף, בדיוק כמו השיח סביב שולחן החג שבו אנו מקשיבים לאחרים, מחוברים זה לזה בלי למהר לדבר.

  

משפחה משחקת משחק חיבור

מעגל הקשבה בסוכה: איך מנחים אותו?

אחרי שבנינו את ה"מגדלייק" והתקרבנו זה לזה, נוכל לעבור לשיח משותף סביב שולחן החג. מעגל הקשבה הוא דרך נפלאה להעמיק את הקשרים בין בני המשפחה והאורחים, וניתן לשלב אותו בצורה קלילה ונעימה עם שאלות חגיגיות.

מעגל הקשבה הוא כלי עוצמתי לתקשורת מקרבת, שבו כל משתתף מקבל את ההזדמנות לדבר ולהביע את עצמו, כאשר השאר מקשיבים בלי להפריע או לקטוע. השיח במעגל נעשה בצורה טקסית ומכובדת, שבה כל אחד מרגיש ששומעים אותו באמת. ניתן להתחיל את המעגל בהנחיה טקסית: להדליק נר קטן במרכז השולחן, להסביר את מטרת המעגל ולהזכיר לכולם שהמטרה היא להקשיב – לא לענות, לא לתקן, אלא פשוט להיות עם הדברים של המשתתפים.

במהלך המעגל, ניתן להשתמש בחפץ מיוחד שיסתובב בין המשתתפים, כך שרק האדם שמחזיק אותו רשאי לדבר. לאחר כל סבב, ניתן לסיים במשפט תודה או ברכה קצרה לכל מי שדיבר, וליצור רגעים של שקט שמתבוננים על מה שנאמר. מעגל הקשבה בסוכה מאפשר לכל אחד להביע את עצמו באווירה מכבדת, ומחזק את התחושה של שיתוף וחיבור עמוק בין כל המשתתפים.

 

רעיונות לשיח בסוכה: שאלות למעגל הקשבה

הצעות לשאלות:

  1. מהו רגע מיוחד שאתם זוכרים מסוכה משפחתית בעבר?


    זיכרונות מחזקים את תחושת השייכות והמשכיות המסורת.

  2. אם הייתם בונים סוכה אישית משלכם, מה הייתם מוסיפים לה כדי שתהיה מיוחדת עבורכם?


    שאלה יצירתית שמעוררת את הדמיון ופותחת דיון קליל סביב אישיות וייחודיות.

  3. אם הייתם מזמינים אורח לסוכה מכל זמן ומקום בהיסטוריה, מי זה היה ולמה?


    הזדמנות לשיתוף אישי ולמידה על עולמם של המשתתפים.

השאלות האלו יוצרות אווירה נעימה ומקרבת, מאפשרות לכולם להביע את עצמם ולחזק את הקשרים ביניהם – בדיוק ברוח חג הסוכות, שבו אנו בונים סוכה ומזמינים אליה אורחים

 

משחק סגירה לסיום מעגל ההקשבה

לאחר שסיימנו את מעגל ההקשבה, ניתן לשלב משחק סגירה קצר שישאיר את כולם עם תחושת שמחה וחיבור. משחק פשוט שאפשר לשחק בסיום השיחה הוא "מעגל ברכות". כל משתתף אומר ברכה קצרה לאדם שיושב לידו במעגל. הברכה יכולה להיות פשוטה או מצחיקה, אישית או כללית, העיקר שהיא נאמרת בכוונה ובאהבה. בצורה זו, כולם יוצאים מהמעגל עם חיוך, ותחושת קרבה ושמחה תלווה את הסוכה ואת החג כולו.

 

סיכום:

חג הסוכות הוא לא רק זמן של מצוות וישיבה בסוכה, אלא גם הזדמנות לפתח קשרים משפחתיים אמיתיים וחוויות משותפות. משחק "מגדלייק" מאפשר חיבור כיפי, ויחד עם השיח במעגל הקשבה סביב שאלות ברוח החג, תוכלו ליהנות מזמן איכות קרוב ומחבר עם בני המשפחה והאורחים שלכם. המנהג של אירוח אורחים בסוכה וההזדמנות לשתף בחוויות דרך מעגל הקשבה יוצרים חוויה ייחודית שתישאר איתכם גם אחרי החג.

רוצים עוד רעיונות למשחקי גיבוש משפחתיים שיעצימו את החיבור? אני מזמין אתכם להמשיך לעקוב ולהיחשף לעוד טיפים ותכנים שישדרגו לכם את החגים ואת הזמנים המשותפים!

 

 

גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.

מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?


41 views