top of page
1611233066456%20(1)_edited.png

הבלוג
של יוניטי

050-9890720

לוגו חדש.png
Writer's pictureגל פליקסברודט

איך להתמודד עם לחץ חברתי – טיפים ומשחקים לשחרור המתחים החברתיים

כשמדברים על לחץ, הדופק מתחיל לעלות, הגוף נכנס לכוננות, והמוח שולח איתותים של “ברח או הלחם”. אז מה עושים כשמופעל עלינו לחץ? יותר מזה – מה עושים עם לחץ חברתי? במאמר הזה אני רוצה לחלוק איתכם מניסיוני כמשחקולוג חברתי המתמחה במשחוק תהליכי חיברות והנחיית סדנאות גיבוש בשיטת ה-ODT. נבדוק איך אפשר להפוך את הלחץ החברתי לנושא פתוח לשיחה ומשחק, ונציג כלים פרקטיים לשחרור מתחים בקבוצה, בין אם זה בצוות העבודה, במשפחה, בכיתה או בין חברים.


תראו, אני יודע שלחץ חברתי הוא משהו שאנחנו חווים יום יום, כולנו. זה חלק מהחיים שלנו כחברה אנושית. מה שמיוחד בלחץ חברתי זה שהוא לא רק מגיע מבחוץ, אלא גם מבפנים – הרצון להשתלב, להיות חלק מהקבוצה, לפעמים על חשבון מה שאנחנו באמת רוצים לעשות. במאמר הזה נבין לעומק מהו הלחץ הזה, נבדוק למה הוא נוצר, ובעיקר – איך להתמודד איתו. כי בואו נודה בזה, אין דרך להתחמק מלחץ, אבל כן יש דרכים להפיג אותו ואפילו להפיק ממנו משהו טוב. בסוף תקבלו גם כמה משחקי גיבוש פשוטים אבל עוצמתיים שיתנו לכם את הכלים להקליל את המצב ולשחרר את המתחים בקבוצה.


מהו לחץ חברתי ואיך הוא משפיע עלינו?

לחץ הוא בעצם תגובה טבעית למצבי מצוקה. כשהמוח מזהה מצב שמאיים על האיזון הפסיכולוגי או הפיזיולוגי שלנו, הוא שולח את כל המערכות לגיבוי. מה שמעניין הוא שלחץ חברתי נוטה להיות פחות "מסוכן" פיזית, אבל לעיתים הוא פוגע בנו הרבה יותר מהמון סוגי לחץ אחרים. המתח החברתי הזה שנבנה בין אנשים הוא כמעט בלתי נמנע בחברה שלנו, בין אם זה בעבודה, בלימודים או בבית עם המשפחה.

אז מה זה בעצם הלחץ החברתי הזה? זה קורה כשאנחנו מוצאים את עצמנו נקרעים בין הרצון להיות עצמנו לבין הרצון להשתייך. יש את הרגע הזה שבו אנחנו פשוט מרגישים שאם לא נתאים את עצמנו לסביבה, אנחנו נשלם מחיר, וזה יכול להוביל אותנו לפעול בדרכים שלא בהכרח משקפות את מי שאנחנו באמת. ולמרות שזה אולי נשמע מלחיץ, החדשות הטובות הן שאפשר לשחרר את הלחץ הזה דרך משחקים וכלים פשוטים. אני מאמין גדול בזה – ברגע שאנחנו מכניסים משחקיות לתוך הלחץ, הוא מאבד את הכוח שלו.


איך להפוך את הלחץ החברתי למשהו חיובי?

אחד הדברים שלמדתי בשנים של עבודה עם קבוצות הוא שלחץ חברתי, אם מטפלים בו נכון, יכול להפוך להזדמנות לחיזוק הקשרים בין אנשים. במקום להימנע ממנו או להיכנע לו, אפשר להשתמש בו כחומר גלם לתהליך קבוצתי שמעצים את כולם. היכולת של קבוצה להתמודד יחד עם לחץ יכולה לעודד שיתוף פעולה, פתיחות ואפילו הומור.

איך עושים את זה? מתחילים לדבר על זה. כן, פשוט להעלות את הלחץ החברתי לשולחן – להסביר אותו, להכיר בו, ואז לעבור לשלב שבו אנחנו לוקחים את הלחץ, וממש "משחקים" איתו.


משחק 1: קו המתח

מטרת המשחק: המשחק נועד לשחרר את הלחץ הפנימי והחברתי ולהמחיש את התופעה של "לזרום עם הקבוצה" באופן קליל ומבדר.

ציוד נלווה: חבל ארוך או סרט דבק ליצירת קו על הרצפה.

הוראות:

  1. מתחילים בכך שמניחים חבל על הרצפה ויוצרים קו ישר שמייצג את "קו המתח".

  2. המשתתפים מתבקשים להיכנס לתור אחד אחרי השני ולעמוד בקו הזה.

  3. המנחה מציג מצבים חברתיים נפוצים (כמו "איך היית מתנהג אם כולם בעבודה היו יוצאים לארוחת צהריים ואתה לא רצית לבוא"). כל משתתף עונה בזמן אמת ומתקדם קדימה או אחורה על פי תחושת הנוחות שלו עם המצב (קדימה אם מרגיש בנוח, אחורה אם מרגיש לחץ).

  4. בסיום השלב הראשון, משוחחים בקבוצה על התחושות ועל השאלה "איפה הלחץ מופעל עליכם? האם אתם זזים עם הקבוצה מתוך רצון אישי או מתוך רצון להשתייך?"

המשחק הזה משחרר את הלחץ בצורה פיזית ומאפשר הבנה מעמיקה של השפעת לחץ חברתי על הבחירות שלנו.


משחק 2: סטרס אאוט - stress out

מטרת המשחק: המשחק נועד לשחרר מתח ולחץ בקרב הקבוצה ולהעלות מודעות למקורות הלחץ ולדרכי התמודדות עימו.

ציוד נלווה: ניירות וכלי כתיבה לכל משתתף.

הוראות:

  1. תחילה כל משתתף מקבל נייר וכלי כתיבה. על הנייר רושמים מצד אחד תשובה לשאלה: מה גורם לי להילחץ ב___ (בבית, בעבודה, בלימודים)? בצד השני רושמים תשובה לשאלה: מה מרגיע אותי כשאני לחוץ? או מה עוזר לי לשחרר לחץ? ואז מתחיל הכיף!


    כדור נייר מכווצ'ץ'

  2. מקווצ'צ'ים את הנייר לכדור (פעולה שעוזרת לשחרר מתח ולחץ). מכריזים על "קרב שלג" ועורכים דו קרב כדורי שלג (נייר) במשך לפחות 2-3 דקות (או יותר אם החבר'ה נהנים). המטרות הן גורם הלחץ החברתי, או במילים אחרות, שאר המשתתפים. ניתן להגדיר שכל מי שמצליח "לפגוע" במטרה מכריז "יש!" בקול רם וממשיך לשחק.


    מלחמת כדורי נייר

  3. בסיום מכריזים על "הפסקת אש" וכל משתתף דואג שיהיה לו לפחות כדור שלג אחד ביד. מבקשים מהמשתתפים לפתוח את הנייר ולקרוא לעצמם את שכתוב על הדף משני הצדדים. לאחר מכן שואלים את חברי הקבוצה: מי התחבר לטיפ לשחרור לחץ והאם הוא מעוניין לשתף את שאר חברי הקבוצה?

סיכום: להכיר בלחץ ולשחק איתו

לחץ חברתי הוא חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו, אבל אפשר ללמוד להתמודד איתו בצורה יעילה ומעוררת. דרך משחקים ושיח פתוח, אנחנו לא רק משחררים מתח, אלא גם מחזקים את החיבורים בינינו. כשאני מנחה סדנאות ODT, אני תמיד רואה איך משחקים פשוטים יכולים לשנות אווירה בקבוצה ולהפוך את הלחץ למשהו חיובי שמחבר בין אנשים. רוצים עוד כלים ורעיונות? עקבו אחרי חברת יוניטי, שם אנחנו מתמחים בפיתוח סדנאות גיבוש שמעלות חיוך, שוברות קרח ומשחררות לחצים.

לחץ הוא אולי בלתי נמנע, אבל הוא בהחלט ניתן לשחרור – עם קצת משחקיות והרבה שיתוף פעולה.


 

גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.

מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?

121 views