top of page
1611233066456%20(1)_edited.png

הבלוג
של יוניטי

050-9890720

לוגו חדש.png
Writer's pictureגל פליקסברודט

רעיונות למשחקי קופסה שיתופיים להורים וילדים – משנים את כללי משחק

כולנו גדלנו על משחקי קופסה. יש משהו קסום באותן שעות ארוכות סביב השולחן, כשכל המשפחה מתכנסת ומתחילה לשחק. אבל בואו נהיה כנים – ברוב המשחקים יש מישהו שמנצח ומישהו שמפסיד. וזה לא תמיד נגמר בטוב. תחרותיות יכולה לעורר לחץ, אכזבה ולעיתים אפילו מתח בין השחקנים. אבל מה אם אפשר לקחת את אותם משחקים ישנים וטובים, ולעשות בהם שינוי קטן שישנה את הכל? במקום תחרות, שיתוף פעולה. במקום לשחק אחד נגד השני, לשחק יחד. נשמע מדהים, נכון? אז בואו נצלול לתוך הרעיון הזה ונראה איך אפשר להפוך את משחקי הקופסה בבית למשחקי שיתוף פעולה שמחזקים את הקשרים המשפחתיים ומספקים חוויה משפחתית כיפית וקרובה יותר.

מניסיוני האישי, כשאני משחק עם בני המשפחה שלי, אני תמיד מחפש איך לייצר רגעים של תקשורת אמיתית, כאלה שמחברים בינינו ומלמדים אותנו לעבוד ביחד. יש לנו בבית הרבה משחקי קופסא בארון המשחקים, רובם מבוססים על תחרות זה מול זה והם יכולים להיות כיפיים, אבל הרבה פעמים הם יוצרים ריבים קטנים ומתח מיותר. כשניסיתי בעזרת קצת משחוק לשנות את חוקי המשחק ולשחק למען מטרה משותפת, ראיתי איך כל האווירה משתנה. כולם פתאום נהנים יותר, והשיחה שנוצרת סביב השולחן הופכת לנעימה ומשפחתית יותר.


משפחה משחקת דומינו

שינוי חוקי המשחק – למה כדאי?

משחקים תחרותיים נבנים כדי להציב את השחקנים אחד מול השני להשגת המטרה. כל אחד מנסה לנצח, והמתח עולה ככל שהמשחק מתקדם. אבל האמת היא, שבמשפחה – המטרה היא לא לנצח זה את זה, אלא לחזק את הקשר בינינו. על ידי שינוי חוקי המשחק עם קצת יצירתיות וגמישות מחשבתית, אפשר להפוך כל משחק קיים בבית למשחק שבו כולם מנצחים ביחד. זה יוצר תחושה של שיתוף פעולה, מגדיל את האמפתיה בין המשתתפים, וגורם לכל השחקנים להתמקד במטרה משותפת. זו הזדמנות להראות לילדים שלנו איך עובדים יחד כדי להשיג משהו טוב, ולהפוך את רגעי המשחק לרגעים של למידה וגדילה אישית ומשפחתית.

לצורך הדגמה, החלטנו לקחת כמה רעיונות למשחקי קופסא מוכרים והפכנו אותם עבורכם לשיתופיים.


איך אפשר לשנות את חוקי המשחקים? רעיונות למשחקי קופסה מוכרים


  1. מפולת אבנים

    בגרסה המקורית של המשחק, כל שחקן מנסה להסיר אבנים מבלי להפיל את המגדל. במשחק זה אפשר לשנות את החוקים כך שכל שחקן תורם להצלחה של הקבוצה כולה. במקום תחרות על מי יפיל את המגדל, אפשר להפוך את המשחק למשחק שבו כל שחקן תורם את חלקו בצורה זהירה לבניית המגדל יחד עם האחרים. כל תור נבחר שחקן שינסה להוציא אבן בזהירות, והאחרים נותנים לו עצות כיצד לבצע את המשימה בצורה הטובה ביותר. המטרה היא לבנות את המגדל הגבוה ביותר מבלי להפילו – כולם יחד מנצחים כשהמגדל שורד עוד סיבוב.

    אפשרות נוספת היא שכל משתתף ישחק רק עם אצבע אחת, המשתתפים יתחלקו לזוגות וכל זוג בתורו ינסה ביחד להוציא קובייה מהמגדל ולהניחה בראש המגדל. אפשרות זו מוסיפה הגבלה של תלות הדדית המצריכה תיאום, תקשורת, ועבודת צוות.


  1. דומינו

    במקום שכל שחקן מנסה לסיים ראשון את הקוביות שלו, ניתן לשחק בצורה משותפת שבה המטרה היא לבנות שרשרת דומינו אחת גדולה ומורכבת. כל שחקן בתורו מוסיף קובייה לפי התיאום עם השחקנים האחרים, והמטרה היא לסיים את כל הקוביות תוך זמן מוגדר מבלי לפרק את השרשרת. ככה במקום תחרות, כולם עובדים יחד לבניית קו רציף ומרהיב או שמנסים להשלים צורה של ריבוע או מלבן בהתאם לכמות הקוביות במשחק.


  1. סולמות וחבלים

    בגרסה התחרותית של סולמות וחבלים, כל שחקן מנסה להגיע ראשון לסוף הלוח. אבל מה עם היה רק חייל משחק אחד וכלם רוצים לעזור לו להגיע לפיסגה? תוסיפו קצת סימני שאלה על הלוח והכינו ביחד עם הילדים קלפי משימה משעשעים עם שאלות או אתגרים ספורטיביים, וכך נוצר מצב שבו כל המשפחה מנצחת יחד מזמן איכות משותף.


  2. ארץ עיר

    במשחק המקורי כל שחקן מנסה למצוא כמה שיותר מילים בקטגוריות שונות. ניתן לשנות את הכללים כך שהמטרה היא למלא יחד את כל הקטגוריות בצורה משותפת. השחקנים יכולים להיעזר זה בזה כדי למצוא את המילים הנכונות ולהשלים את הלוח יחד.


  3. פלונטר

    בגרסה התחרותית של פלונטר, כל שחקן מנסה להתחמק מליפול. אך בגרסה שיתופית, אפשר להפוך את המשחק לאתגר שבו כל השחקנים משתפים פעולה כדי לשמור על כולם במצב טוב. בהתאם למה שיצא ברולטת הפלונטר על המשתתף לבחור מיקום להניח את ידיו או רגליו כך שהם יעזור לתמוך את גופם של האחרים. המטרה היא למצוא את הדרך שבה אף אחד לא נופל, על ידי תמיכה פיזית ומנטלית הדדית.


  4. ארבע בשורה

    במקום שכל שחקן מנסה להכניס ארבע קוביות ברצף לעצמו, אפשר לשנות את החוקים כך שהמטרה היא לבנות רצף משותף של ארבעה צבעים. כל שחקן בתורו מוסיף קובייה, והמטרה היא להגיע להסכמה על צורה מסויימת שצריכה להיווצר על הלוח על ידי שילוב הצבעים, למשל ציור של בית, משולש, לב וכו'. כך המשחק דורש תיאום, מחשבה משותפת ותקשורת.


היתרונות של משחקי שיתוף פעולה

משחקי שיתוף פעולה לא רק יוצרים תחושת קרבה וחיבור בין בני המשפחה, אלא גם מחזקים את יכולות התקשורת והעבודה בצוות. משחקים אלה מאפשרים לילדים ללמוד כיצד לעבוד יחד, לחשוב בצורה משותפת ולהתגבר על אתגרים כחלק מצוות. הם מלמדים אמפתיה, התחשבות, והכי חשוב – הם מספקים הזדמנות להיות שותפים אמיתיים להצלחה משפחתית ומכינים אותם להתמודדות עם המשימות הרבות והקשרים החברתיים שהם יפגשו בעתיד.


מי אמר שחייבים לשחק משחקי קופסא בבית?

יש מחקרים שמראים שפעילות קבוצתית משותפת מחוץ לבית, כמו משחקים בטבע, מעלה את תחושת האושר הכללית של האדם. מחקר שנערך באוניברסיטת קורנל מצא שהטבע משפר את הבריאות הפיזית והמנטלית. אז כאשר אנחנו יוצאים לטבע, אפילו לפעילות פשוטה כמו משחקי קופסה תחת כיפת השמיים, אנחנו מאפשרים לעצמנו הזדמנות להתחבר מחדש לעצמנו ולקרובים לנו.


לסיכום: שיתוף פעולה – המפתח לקשר משפחתי חזק

הפיכת משחקי הקופסה בבית למשחקים שיתופיים היא דרך נהדרת לחזק את הקשרים המשפחתיים וליצור חוויות מהנות, מעצימות ומחברות. המשחקים האלה מלמדים את הילדים לעבוד יחד, להקשיב אחד לשני, ולהתמקד במטרות משותפות. במקום להתחרות זה בזה, אפשר לנצל את זמן המשחקים כדי להתחבר ולהרגיש קרובים יותר. במשפחה, זה לא משנה מי מנצח – מה שחשוב הוא שכולנו משחקים יחד, תומכים אחד בשני ונהנים מהזמן המשותף שלנו.


 

גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.

מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?


0 views