top of page
1611233066456%20(1)_edited.png

הבלוג
של יוניטי

050-9890720

לוגו חדש.png
Writer's pictureגל פליקסברודט

אמפתיה דרך משחקים: איך לחזק יחסים ולהבין אחד את השני

מכירים את זה שמישהו מפהק לידכם ואתם לא יכולים שלא לפהק גם? או כשמישהו מקבל מכה ואתם מוצאים את עצמכם מגיבים עם "אאוץ’" כאילו אתם אלה שנפגעו? אם עניתם "כן", אתם כבר חוויתם את הכוח של אמפתיה. אותה יכולת מופלאה שמחברת אותנו עם הרגשות והחוויה של אנשים אחרים סביבנו. אמפתיה היא לא רק כלי מדעי להבין איך המוח שלנו עובד; היא מפתח לקשרים טובים יותר בכל מקום שבו אנחנו נמצאים – בין אם זה בבית, בכיתה או בעבודה. למעשה, האמפתיה היא כמו דבק אנושי שמאפשר לנו לחוש אחד את השני, להתרחב מעבר לתפיסת המציאות האישית שלנו, ולהיות שם עבור האנשים הקרובים אלינו. ואם אתם חושבים שזו יכולת מולדת בלבד, יש חדשות טובות – אפשר לפתח אותה. במאמר הזה נדבר על מהי אמפתיה, איך היא משפיעה על חיי היום-יום שלנו, ונלמד כמה תרגילים מגניבים לפיתוח אמפתיה דרך משחקים. בנוסף, נסקור כמה מחקרים מעניינים שיבהירו למה כדאי להשקיע בלשפר את היכולת הזאת ולמה זה יכול לעשות הבדל מהותי בקשרים האישיים שלכם. כן, זה הרבה יותר מאשר "פשוט להרגיש אחד את השני" – זה על יצירת חיים טובים ומלאים יותר יחד.


אמפתיה: מה זה באמת ולמה זה חשוב

אמפתיה היא אותה היכולת שלנו להזדהות עם מישהו אחר, לחוש את מה שהוא מרגיש ולראות את העולם דרך עיניו. תחשבו על זה כעל סוג של גשר רגשי שמחבר בין אנשים. לדוגמה, כשחבר מספר לכם על יום קשה שהיה לו בעבודה, ואתם מרגישים את התסכול שלו כאילו הוא שלכם – זה אמפתיה בפעולה. למעשה, אמפתיה היא יכולת שלא רק עוזרת לנו להבין אנשים אחרים טוב יותר, אלא גם מחברת אותנו עם עולמם הפנימי ונותנת לנו אפשרות לראות את המציאות מנקודת המבט שלהם. בעולם שבו כולנו חיים בתוך המציאות המוגבלת שלנו, האמפתיה מאפשרת לנו להרחיב את גבולות התפיסה שלנו ולהרגיש קרבה עמוקה יותר עם אנשים אחרים.

אבל לא מדובר רק ביכולת "להבין" מישהו אחר. אמפתיה נוגעת גם ברמה הפיזיולוגית של הגוף שלנו. כשאתם צופים במישהו מקבל מכה, והתחושה זולגת אליכם – אתם ממש מרגישים כאילו נפגעתם. יש לזה הסבר מדעי מרתק שנקשר לנוירונים במוח שנקראים "נוירוני מראה". אותם נוירונים מופעלים כשאנחנו רואים מישהו אחר מבצע פעולה, וגורמים לנו "לחוות" את אותה פעולה באופן דומה.


הכוח של אמפתיה בעבודה ובחיים האישיים

בין אם אתם בבית או בעבודה, האמפתיה משחקת תפקיד מרכזי בשמירה על יחסים בריאים וחזקים. בעולם העבודה המודרני, בו אנו נדרשים לשתף פעולה בצוותים, היכולת להבין מה עובר על עמיתים לעבודה היא מפתח להצלחה משותפת. למעשה, מחקר שהתפרסם בכתב העת "Journal of Applied Psychology" מצא כי צוותים בעבודה בהם רמת האמפתיה הייתה גבוהה, הצליחו להפיק יותר תוצאות ולהשיג יעדים בזמן קצר יותר. הסיבה לכך היא ברורה – כשאנשים חשים שהם מובנים, הם מרגישים חיבור ומוטיבציה לעבוד יחד.

גם בזוגיות, אמפתיה היא קריטית. מחקר של אוניברסיטת קליפורניה מראה כי בני זוג שמפגינים אמפתיה זה כלפי זה נוטים להחזיק בקשר יציב יותר לאורך זמן. יותר מזה, היכולת לראות את העולם דרך עיני בן או בת הזוג יכולה להפחית קונפליקטים ולהגביר את תחושת הביחד.

משפחה משחקת בחיבור

איך לפתח אמפתיה: תרגילים ומשחקים לשיפור היכולת

רוצים לדעת איך לשפר את האמפתיה שלכם? החדשות הטובות הן שאפשר לתרגל אמפתיה ולהיות טובים בזה יותר. הנה כמה תרגילים ומשחקים שיעזרו לכם להתחבר יותר לסובבים אתכם:

  1. תרגיל ההקשבה העמוקה: כשאתם משוחחים עם מישהו, נסו להאט ולא להגיב מיד. תנו לבן השיחה לסיים את דבריו, ואז חיזרו בראש אחרי כל מילה שהוא אומר. מטרת התרגיל היא להיכנס לנעליו של השני ולנסות להבין את התחושות והמחשבות שמאחורי המילים.


  2. שאלות פתוחות להבנת הזולת: במהלך שיחה, נסחו לעצמכם שאלות שיעזרו לכם להבין בצורה מדויקת יותר את מה שהשני מרגיש. לדוגמה, אם מישהו מתאר חוויה שלילית, שאלו את עצמכם: "מה בדיוק גורם לו להרגיש ככה?" זה יעזור לכם להיכנס לעומק הרגשות של הצד השני.

    זיכרו שהאמפתיה היא דו כיוונית, חלקו עם האחר את הרגשות והדעות שלכם ותאפשרו לו להתחבר עמכם ולהגיע להבנה הדדית ביניכם, הרי כאן טמון כוח החיבור.


  3. משחק ההובלה בעיניים עצומות: זהו משחק מדהים לפיתוח אמפתיה וחיבור. אחד המשתתפים עוצם את עיניו, והאחר מוביל אותו במסלול מבלי שיתנגש בדבר. הובלה כזאת מחייבת אותנו להרגיש את העולם דרך התחושות והחוויות של השני, ולפתח אכפתיות ורגישות כלפי נקודת מבטו.


איך לפתח אמפתיה דרך משחקים?

משחקי גיבוש הם הזדמנות נהדרת לפתח את היכולת לחוש אמפתיה בקבוצה. כשיש מטרה משותפת לכולם, תחושת ה"אנחנו" מתחזקת, והמשתתפים לומדים לשים את עצמם בנעלי האחרים. מחקרים מראים כי כאשר צוותים משחקים משחקי שיתוף פעולה, רמות האמפתיה והקשר הקבוצתי עולות משמעותית. בניגוד למשחקי תחרות, שבהם בדרך כלל כל אחד מתמקד בהצלחתו האישית, במשחקי גיבוש כולם חווים ביחד את תחושת ההצלחה או הכישלון.

דוגמה מצוינת היא משחק בו כל הקבוצה נדרשת לבצע משימה משותפת בזמן מוגבל. ככל שהמשתתפים לומדים להקשיב אחד לשני ולהתחשב בצרכים וברגשות של אחרים, כך הסיכוי להצליח במשימה גדל. תרגילים כאלה לא רק עוזרים לפתח אמפתיה, אלא גם משפרים את הביצועים בעבודה קבוצתית.

החיים טובים יותר כשיש אמפתיה

בסופו של דבר, אמפתיה היא מה שמאפשר לנו להיות בני אדם טובים יותר. היא מחברת אותנו אחד לשני, מרחיבה את תפיסת המציאות שלנו ומאפשרת לנו לחיות חיים מלאים ומספקים יותר. כאשר אנו מבינים ומרגישים את האחר, אנו יוצרים יחד מציאות חדשה, רחבה ומאושרת יותר.


לסיכום: האמפתיה כבסיס לחיים משותפים

האמפתיה היא לא רק מפתח ליחסים טובים יותר, אלא גם דרך להפוך את העולם למקום טוב יותר לחיות בו. על ידי פיתוח היכולת להרגיש את השני, אנו פותחים לעצמנו דלת לעולם חדש של חוויות, רגשות וקשרים עמוקים. אם יש משהו שהמאמר הזה לימד אותנו, זה שהאמפתיה היא דו-כיוונית – כאשר אנחנו נותנים מעצמנו, אנו מקבלים בחזרה פי כמה. אז בפעם הבאה שאתם מוצאים את עצמכם מפהקים אחרי מישהו, תזכרו – זה הרבה יותר מפיהוק. זו תחילתה של התחברות אנושית.

רוצים לדעת יותר על אמפתיה ומשחקי גיבוש? המשיכו לעקוב אחרינו ותגלו רעיונות מרתקים נוספים לחיבור בין אנשים ופיתוח אמפתיה.


מקורות:

  1. Journal of Applied Psychology: מחקר על הקשר בין אמפתיה והצלחת צוותים בעבודה.

  2. אוניברסיטת קליפורניה: מחקר על הקשר בין אמפתיה ויציבות זוגית.


 

גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.

מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?

52 views