בעלי חיים רבים ממשפחת היונקים משחקים בגילם הצעיר לשם תרגול כישורי ההישרדות שלהם בטבע, לרוב המשחק נמשך לאורך פרק זמן קצר יחסית עד שהם מגיעים לגיל הבגרות בו הם משתחררים מחזקת הוריהם ויוצאים לשרוד בטבע - ככל ששיחקו יותר כך עולים הסיכויים להישרדותם לאורך זמן.
ההבדל בינינו לבין החיות הוא שאנו חיים חיי חברה שלא מפסיקה להתפתח ולפתח מערכות של תלות הדדית לאורך כל חיינו. ההישרדות שלנו לא מסתכמת רק במזון, התרבות ובחיפוש אחר מחסה - ההישרדות שלנו תלויה בעיקר ביחסים החברתיים שלנו זה עם זה ולכן רוב המשחקים שלנו כוללים גם פיתוח מיומנויות חברתיות - בהתאם לצורך זה האנושות המציאה את "משחקי החברה" - משחקים שנועדו לעזור לנו לפתח את המיומנויות הנדרשות להישרדותנו כיצורים חברתיים בעולם מקושר - ועל הדרך גם ליהנות ולהשתעשע ביחד.
מה זה משחקי חברה?
"משחקי חברה" הם משחקים קבוצתיים הכוללים קבוצה של מספר משתתפים - מספרם של המשתתפים גמיש ומשתנה בהתאם לכללי המשחק ודרישותיו - הם משלבים לרוב מערכת של חוקים והגבלות בשילוב עם פעולה אקטיבית משעשעת אחת או יותר המאלצת את השחקן ליצור התקשרות בין-אישית עם משתתף אחד או יותר בקבוצה לצורך השגת המטרה שהוצבה במסגרת מערכת הכללים של המשחק.
למשחקי החברה מטרות שונות כמו: גיבוש הקבוצה, העברת זמן הפנאי, הטמעת תוכן פדגוגי או פתיחת נושא שיחה מורכב. ניתן לשחק את המשחקים בכל מרחב - מהקטן ביותר ועד הגדול ביותר שתחשבו עליו.
בזמן המשחק החברתי המשתתף בוחן את עצמו ואת גבולותיו, את סביבתו ואת תגובתם של שאר המשתתפים בהתאם לפעולותיו במהלך המשחק.
באמצעות משחקי החברה האדם מגלה את השתייכותו ואת מקומו בקבוצה, את חזקותיו וחולשותיו. המשחק הינו מרחב בטוח ללקיחת סיכונים, ללמידה במרחב מאפשר ולפיתוח המחשבה והדמיון.
משחקי חברה לילדים
עבור ילדים המשחק הוא כל עולמם, החל ממשחקי חיקוי בגיל הינקות המעודדים את התינוקות לבצע פעולות מוטוריות שונות העוזרות להם בהדרגה לפתח רגישות להוריהם, דרך משחקי חברה בגן הילדים ובבית הספר היסודי כמו "אבן נייר ומספריים" שנועד לעזור לילדים לרכוש את היכולת להגיע לוותר ולקבל החלטות משותפות, ועד התיכון עם משחקי ספורט חברתיים שעוזרים לנערים ללמוד על עבודת צוות, שיתוף פעולה ומנהיגות.
בגיל הצעיר מומלץ לשחק כבר שיותר משחקים שיאפשרו לילדים לחוות תחושות של הצלחה משותפת ופחות לעורר את היצר התחרותי ביניהם - רצוי משחקים בהם המטרה היא משותפת לכולם או שאין מטרה אלא רק המשכיות וחזרתיות בלתי פוסקת על אותה הפעולה כמו משחק "הרוח נושבת" שאפשר לחזור עליו שוב ושוב במטרה לאפשר לילדים למצוא כמה שיותר מכנים משותפים עם שאר חברי הקבוצה.
ככל שהילדים מתקרבים לגיל התיכון הם כבר מספיק בוגרים כדי להבין את המשמעות של לחיות בחברה השוואתית ותחרותית ובהתאם לכך ניתן להתאים להם משחקי חברה בעלי אופי תחרותי בין-אישי.
משחקי חברה למבוגרים
כל מי שאמר שהמשחק הוא רק לילדים לא הבין מהי מטרת המשחק.
לאורך כל חיינו אנו מדלגים בין קבוצות חברתיות שונות, החל מהמשפחה, הגן, הכיתה, הצבא, והצוות בעבודה. כל מעבר כזה מאלץ אותנו להתמודד מול אנשים וקבוצות חדשות ולבסס איתם את הקשר החברתי כל פעם מחדש. שילוב של פעילויות וערבי גיבוש יזומות, ומפגשים חברתיים המשלבים משחקי חברה לשבירת הקרח מקלים עלינו לעבור את תהליך החיברות ועוזר לנו להתאקלם בקבוצה החדשה. יצירת ערב משעשע מרגיע את המתח החברתי ומאפשר לאנשים להיפתח זה לזה ולהרגיש נינוחים בסביבתם החדשה.
מה התועלת ממשחקי חברה בגיל הזהב?
בעבודתי עם הגיל השלישי, ראיתי מקרוב את התרומה המשמעותית של משחקי חברה לא רק ברמה הקוגניטיבית, אלא גם ברמה הרגשית והחברתית. כאשר משתתפים במשחקי חברה, כגון משחקי קלפים, חידונים, או פאזלים קבוצתיים, נוצרת דינמיקה חברתית חיובית המאפשרת לקשישים לחזק קשרים עם אחרים ולהפחית תחושות של בדידות. המשחקים יוצרים סביבה תומכת ומעודדת, שבה כל אחד תורם לפי יכולתו, תוך חיזוק מיומנויות כמו זיכרון, פתרון בעיות ושיתוף פעולה. ראיתי כי התאמת המשחקים ליכולות הפיזיות והקוגניטיביות של המשתתפים היא קריטית להצלחתם, במיוחד כשישנם הבדלים בין המשתתפים ברמות התפקוד. החוויה המשותפת של המשחק מעוררת צחוק, שיח, ותחושת ערך עצמי – אלמנטים חשובים בשמירה על רווחה בגיל המבוגר.
התובנות הללו נובעות מעבודתי המעשית עם קבוצות מבוגרים, בהן אני עד לאופן שבו המשחקים מחזקים את התחושה של שייכות וקהילה תוך כדי עידוד תפקודים קוגניטיביים חיוניים. רצוי להתאים את משחקי החברה בהתאם למגבלות הגיל השונות.
אז מתי כדאי לשחק משחקי חברה?
אם אתם מארגנים ארוחה משפחתית אצל הסבתא, יוצאים לדייט ראשון, או מארגנים ערב על האש עם החבר'ה מהבסיס או מהעבודה, כל מפגש חברתי הוא הזדמנות טובה לשחק משחק גיבוש ביחד.
המשחקים הם דרך נפלאה לשבור את הקרח, להעמיק את ההיכרות ולצבור זיכרונות משותפים מלאים בשעשוע וכיף.
אנו ממליצים לכם לשחק לפחות משחק חברתי אחד ביום כדי להתקרב אל האנשים האהובים עליכם.
גל פליקסברודט
מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.
מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?