top of page
1611233066456%20(1)_edited.png

הבלוג
של יוניטי

050-9890720

לוגו חדש.png
גל פליקברודט

לשחק את הערבות: כולנו באותה סירה - איך משחקים יכולים ליצור קהילה חזקה

מה הקשר בין סירה, ערבות הדדית ומשחקי חברה?

כולנו באותה סירה, נכון? אבל לא תמיד זה מרגיש ככה. כשאני מוביל תהליכים חברתיים דרך משחקים, אני רואה איך כל אחד, מגדול ועד קטן, יכול ללמוד את הערך של ערבות הדדית דרך חוויות פשוטות וכיפיות. אז איך משחק יכול להוביל אותנו למקום שבו כולנו דואגים אחד לשני, כמו חברים בסירה שאף אחד לא נופל ממנה?


המאמר הזה יוביל אתכם דרך עולמם של משחקי חברה שמטרתם היא לא רק להעביר זמן בכיף, אלא גם לבנות קבוצה מאוחדת, שמבינה מהי ערבות הדדית. נבין מהי אותה ערבות, איך היא קשורה לשיתוף פעולה ואיך היא מחזקת את הקשרים בין חברי הקבוצה.


כמשחקולוג לתהליכים חברתיים, העבודה שלי היא לקחת את האינטראקציות הכי פשוטות בין אנשים – ולהפוך אותן להזדמנויות ללמוד, לצמוח ולהתחבר. אז אם אתם מחפשים דרך לשפר את הקשרים ביניכם, לקרב את החברים או ליצור תחושת קהילה – המאמר הזה הוא בשבילכם. מבטיח שיהיה גם מצחיק וגם מלמד.


מהי ערבות הדדית ולמה היא חשובה?

בואו נתחיל עם ההגדרה הבסיסית: ערבות הדדית היא תחושת אחריות משותפת בין חברי קבוצה. כל אחד אחראי על עצמו, אבל גם על האחרים, והאחרים אחראים עליו. זה כמו לדעת שיש לך רשת ביטחון בכל רגע – אתה לא לבד, ואתה חלק מקבוצה שמסתכלת קדימה יחד איתך.


במשחקים חברתיים, הערבות הדדית יכולה לבוא לידי ביטוי בצורות שונות: שיתוף פעולה, עזרה הדדית, ותחושת דאגה כנה לשאר חברי הקבוצה. ברגע שאנחנו מבינים שכל אחד מאיתנו הוא חלק מאותו "שלם", אפשר להתחיל לבנות את הדינמיקה הנכונה.


כולנו באותה סירה: מה משחק יכול ללמד אותנו על ערבות?

במשחק "כולנו באותה סירה", משתתפים עומדים בפני משימה משותפת: לשמור על עצמם ועל שאר חברי הקבוצה מעל המים כשהם עומדים על קרש צר. נשמע פשוט, נכון? אבל יש כאן מלכוד – אם מישהו נופל לים, כולם חוזרים להתחלה. המטרה היא ברורה: אף אחד לא נשאר מאחור, וכולם צריכים לוודא שכל אחד מצליח להחזיק את המקום שלו על הסירה.

במשחק הזה, המשתתפים לומדים שהצלחה אישית לא מספיקה אם היא לא כוללת את כולם. אנחנו דואגים אחד לשני, עוזרים, מתאמים ומנסים שוב ושוב עד שכולם נשארים יציבים. זהו כוחה של הערבות ההדדית במלוא הדרה.


אנשים משחקים כולנו באותה סירה

הכוח שבשיתוף פעולה – איך זה מתבטא?

כשמדברים על ערבות הדדית, קל לשכוח שהיא למעשה כוח שבא מהחברה אל האדם. זו לא רק תחושת אחריות אישית, אלא הבנה שהאחרים דואגים לך בדיוק כמו שאתה דואג להם. התוצאה היא תחושת ביטחון שמאפשרת לאדם להתפנות מהדאגות האישיות שלו, ולדאוג לחברים סביבו.

בדיוק כמו במשחקים קבוצתיים – כשכולנו פועלים יחד, כל אחד מוצא את המקום שלו בתוך המערכת הגדולה, ויודע שהאחרים מסתכלים עליו. זה מסיר את הלחץ מהכתפיים ומאפשר לרוח הצוות להוביל את הדרך.


"נעשה ונשמע": מה זה אומר במציאות המשחקית?

בתהליכי גיבוש, אני משתמש הרבה במונח "נעשה ונשמע" – קודם נעשה פעולות יחד, נשחק ונחווה מצבים שמחייבים אותנו לדאוג אחד לשני. רק אחרי זה נקשיב, נשמע מה כל אחד חווה, נדון בזה יחד ונלמד מהקבוצה. דרך המשחק אנחנו לא רק משחקים, אלא יוצרים חוויות אמיתיות, עמוקות ומשמעותיות שמקדמות את החיבור בין המשתתפים.

משחק הוא אמצעי פנטסטי לדמות סיטואציות אמיתיות של ערבות הדדית. אם זה לשמור על חבר שלא ייפול מהסירה, או אם זה למצוא פתרון משותף לאתגר – דרך המשחק, כל אחד לומד להסתכל על האחרים בצורה אחרת, ובעיקר – להרגיש חלק ממשהו גדול יותר.


לשחק בחיבור – זה כל הסיפור

הנאה? בטח. אבל יותר מזה – חיבור. כשאני אומר "לשחק בחיבור", הכוונה היא למשחקים שבהם האתגר הוא משותף, שבו אין תחרות ישירה אחד נגד השני. במקום להתחרות זה בזה, אנחנו מתחרים יחד מול האתגר. זו תחרות בונה, שבה כולם פועלים ביחד להשגת המטרה.

משחקים כאלו, שמעודדים שיתוף פעולה ודאגה לאחר, לא רק מחזקים את הערבות ההדדית, אלא גם את תחושת הקבוצה והחיבור. זה לא עניין של מי מנצח, אלא של איך אנחנו מנצחים יחד. כללי המשחק פשוטים – פועלים יחד, עוזרים, ומוודאים שכולנו נגיע לקו הסיום בלי לאבד אף אחד בדרך.


איך משחקים יוצרים חוויות מחברות?

משחקי גיבוש כמו אלה שאני מעביר הם הרבה יותר ממשחקים. הם חוויות שמדמות מצבים אמיתיים – מצבים שבהם נדרשת דאגה, תמיכה ועזרה הדדית. כשמשתתפים במשחקים כמו "כולנו באותה סירה", כל אחד מהמשתתפים מרגיש את האחריות האישית שלו להצלחה המשותפת. התחושה הזאת מחזקת את הביטחון בקבוצה, ומובילה לתחושת חיבור עמוקה יותר.

גם אחרי שהמשחק נגמר, החוויות נשארות – ההבנה שכל אחד מהמשתתפים היה שם בשביל האחר, שכל פעולה קטנה השפיעה על התוצאה הכללית. זה יוצר תחושת אחדות ושיתוף שמחזיקה הרבה מעבר לרגעי המשחק עצמו.


סיכום: לשחק את הדרך לחיבור

אין כמו משחק טוב כדי ללמוד ערכים, ובמיוחד את הערך של ערבות הדדית. דרך חוויות קבוצתיות ומשחקים שמחייבים שיתוף פעולה ועזרה הדדית, כל אחד יכול להרגיש חלק מקבוצה מגובשת שמבינה את המשמעות של דאגה לאחר. המשחקים לא רק מעבירים את הזמן בכיף, אלא גם בונים קהילה אמיתית ומחברת.


רוצים לשמוע עוד על משחקי גיבוש וחיבור? תמשיכו לעקוב אחרי עוד רעיונות ודרכים פשוטות ליצירת חוויות משמעותיות בקבוצה שלכם.


 

גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.

מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?


211 views