top of page
1611233066456%20(1)_edited.png

הבלוג
של יוניטי

050-9890720

לוגו חדש.png
Writer's pictureגל פליקסברודט

משחקים במרחב המוגן: איך להפוך את שעת החירום לזמן של חיבור משפחתי וצחוק

כולנו מכירים את הרגע הזה שבו נשמעת אזעקה, ואנחנו רצים למרחב המוגן. לפעמים, הלחץ עולה והתחושה הלא נעימה מלווה אותנו במהלך השהות שם. אבל מה אם הייתי אומר לכם שאפשר להפוך את הזמן הזה לחוויה מחברת, מהנה, ואפילו מצחיקה? בתור משחקולוג המתמחה במשחוק תהליכים חברתיים, אני מאמין שהמשחק הוא כלי עוצמתי לא רק לפיתוח קשרים בין אנשים, אלא גם להפגת מתחים, הורדת חרדה וחיזוק תחושת השייכות והביטחון.


במאמר הזה אני הולך לשתף אתכם ברעיונות למשחקים פשוטים שניתן לשחק בזמן השהות במרחב המוגן, כך שתוכלו לנצל את הזמן הזה למשהו חיובי ומגבש. כמו כן, ניגע בהיבטים של איך המשחקים יכולים לעזור בהפחתת פחד וחרדה, ואיך אפשר לשלב כלים מעולם המשחק כדי להקל על הלחץ שכולנו מרגישים בזמן חירום. אז שבו בנחת, ותקראו איך להפוך את המרחב המוגן שלכם למקום של משחק, חיבור משפחתי ותחושת ביטחון.


עיקרון המרחב המוגן במשחק

כמו שהמרחב המוגן נועד לשמור עלינו מבחינה פיזית, הוא יכול להיות גם מקום מוגן רגשית. באמצעות המשחק, אנחנו יכולים ליצור תחושה של מרחב שבו כולם יכולים לטעות, לנסות, ולהנות – בלי לחשוש מטעויות. המשחקים שאני מציע פה מותאמים לזמן חירום, ומאפשרים לכל המשפחה להשתתף יחד, בצורה מהנה ולא תחרותית. זה הזמן שבו אנחנו מתכנסים יחד במקום מוגן, לא רק פיזית, אלא גם מבחינה רגשית – מרחב שבו כולנו שווים וכולנו לוקחים חלק.


מרחב מוגן

איך משחק במרחב המוגן יכול להפחית חרדה ופחד

במיוחד לילדים, שהמצב הביטחוני יכול לעורר אצלם פחדים וחרדה, המשחק מהווה דרך מצוינת לפרוק את המתח. כאשר אנחנו משחקים, המוח שלנו מתרכז בפעילות מהנה ואינטראקטיבית, מה שמסיט את המחשבות מהפחדים והחרדות. על ידי הפיכת המרחב המוגן למקום שבו המשחקים הם חלק מהשגרה, אפשר להפחית בצורה משמעותית תחושות של לחץ. המשחק מאפשר לילדים וגם למבוגרים ליצור תחושת שליטה במצב, וזו תחושה קריטית בזמן חירום.


איך מתמודדים עם אזעקה בישראל?

אז לפני שניכנס לעולם המשחקים, חשוב לדעת כמה הנחיות בסיסיות לזמן חירום:

  1. כשנשמעת אזעקה, יש להגיע למרחב המוגן תוך 90 שניות.

  2. יש לוודא שהמרחב המוגן מוכן: דאגו שיהיו מים, מזון קל, כלי משחק וסוללות במקרה של הפסקת חשמל.

  3. שבו במקום בטוח הרחק מדלתות וחלונות.

  4. הישארו במרחב המוגן לפחות 10 דקות לאחר הישמע האזעקה או לפי הנחיות פיקוד העורף.


    עכשיו, כשאנחנו מוגנים, אפשר לעבור לעניין המהנה – המשחקים!


    משפחה משחקת במקלט

משחקים במרחב המוגן להפחתת חרדה: נושמים, זזים, ומשחקים

בזמן הישמע אזעקה, כל בני הבית נכנסים למרחב המוגן, והראשון שמגיע בוחר פתק מתוך קופסה של משחקים שהוכנה מראש. כולם משחקים במשחק הנבחר במשך 10 דקות – כך כל זמן השהות הופך לחוויה מגבשת.


זזים ומבלבלים!

כל המשתתפים עומדים במעגל במרחב המוגן. הראשון מתחיל לבצע תנועה פיזית פשוטה, כמו הליכה במקום, קפיצה קלה או מתיחה. המשתתף הבא בתור מחקה את התנועה ומוסיף תנועה משלו. ממשיכים כך, כשהמעגל כולו משלב עוד ועוד תנועות עד שהן הופכות לסדרה משעשעת. התנועות גורמות לגוף לחוש שהוא פעיל ובטוח, מסיחות את הדעת מהחרדה ומפחיתות את המתח בצורה טבעית.


משחק מעורר צחוק

יושבים במעגל ומשתתף אחד מתחיל את המשחק בכך שהוא שולח מבט ומרים את הגבות לכיוון בן משפחה אחר ומעביר אליו את התור במשחק. המשתתף הבא יכול להחזיר את המבט שקיבל בחזרה למשתתף הקודם או להעביר את המבט אל עבר משתתף חדש עם תוספת או שינוי משעשע למבט כמו למשל הרמת גבות וניפוח לחיים, אפשר גם להוסיף למבט הפקת צליל או תנועה מעניינת. תראו איך במהרה כל בני המשפחה מתחילים לצחוק – וזה בדיוק מה שצריך במצבים מלחיצים.


ארץ-עיר שיתופית

בני המשפחה רצים למרחב המוגן, שם יחכה לוח מחיק עם הכותרת משחק "ארץ-עיר". מי שמגיע ראשון למרחב זוכה לבחור אות אקראית למשחק מתוך סלסלה עם תפזורת אותיות, וכולם יחד משתפים פעולה במילוי טבלת המשחק. זה לא תחרות – אלא שיתוף פעולה בו כולם מנסים להגיע לכמה שיותר מילים משותפות. אפשר להוסיף קטגוריות משעשעות משלכם לטבלה.


סיפור בהמשכים

הכינו מראש מספר ספרים במרחב המוגן. כאשר בני המשפחה מגיעים למרחב המוגן, אחד ההורים מתחיל לספר סיפור. כשנגמר זמן השהות במרחב אפשר לעצור את הקריאה ולהמשיך שוב בפעם הבאה שמגיעה אזעקה חדשה, ממשיכים את הסיפור מהמקום שבו עצרו. המשחק הזה מאפשר לכם ליצור סיפור מתמשך שמחכה לסיום, ומוסיף תחושה של ציפייה בפעם הבאה. אם קצת דימיון אפשר גם להמציא סיפור משלכם.


ציור בהמשכים

לוקחים דף וציוד ציור שהוכן מראש במרחב המוגן. כל אחד מבני המשפחה מצייר על הדף שלו ציור למשך 20 שניות, ואז מעביר את הציור ימינה למישהו אחר שממשיך מהמקום בו הוקדם עצר. הציורים המתפתחים יהפכו בסופו של דבר ליצירות משפחתיות מצחיקות ומפתיעות. אפשר להגדיר נושא ציור כללי כמו ציור שיגרום לך לצחוק, ציור שמביע רגש, ציור של זיכרון טוב מהעבר וכו'.



לסיכום: חיבור דרך משחק במרחב המוגן

המשחקים במרחב המוגן לא רק מעבירים את הזמן – הם יוצרים תחושת חיבור, מחזקים את הביטחון ומפחיתים את הלחץ והחרדה. במיוחד בזמנים כאלה, חשוב לזכור את כוחו של המשחק, להפוך רגעי חירום לרגעים של חוויה משפחתית, ולראות איך אפשר לנצל כל מצב לטובתנו.


למי שרוצה עוד רעיונות למשחקים, פעילויות גיבוש, ולחיזוק הקשרים המשפחתיים, אתם מוזמנים לעקוב אחרי יוניטי ולהעשיר את ארגז הכלים שלכם עם משחקים נוספים שמחברים בין אנשים.

 

גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.

מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?


251 views