top of page
1611233066456%20(1)_edited.png

הבלוג
של יוניטי

050-9890720

לוגו חדש.png
  • Writer's pictureגל פליקסברודט

שעמום מטפח את היצירתיות בקרב ילדים: כיצד להפוך שעמום להזדמנות להתפתחות

בעידן שבו ילדים עסוקים ומוקפים בגירויים מכל עבר – ממכשירים דיגיטליים ועד חוגים ופעילויות בלתי פוסקות – נדמה כי שעמום הפך למצב שיש להימנע ממנו בכל מחיר. הורים רבים מנסים למלא את יומם של ילדיהם במגוון פעילויות מתוך חשש שהשעמום יוביל לחוסר מעש או לבזבוז זמן. אך למעשה, מחקרים עדכניים מצביעים על כך שהשעמום יכול דווקא להיות כלי חשוב לפיתוח היצירתיות, הזהות האישית והכישורים החברתיים של הילדים.


שעמום מעורר את הדמיון ומעודד את הילדים לפתח את מוחם בדרכים ייחודיות ויצירתיות. כשילד חווה שעמום, הוא נדרש למצוא פתרונות חדשים כדי להעסיק את עצמו. מחקר שנערך על ידי ד"ר סנדי מאן מאוניברסיטת סנטרל לנקשייר מצא כי חוויית השעמום מגרה את הדמיון ומובילה לרמות גבוהות יותר של יצירתיות. במחקר, מאן נתנה לנבדקים משימות מונוטוניות, כמו העתקת מספרים מספר טלפון, וגילתה שלאחר ביצוע המשימות, הנבדקים הצליחו להעלות רעיונות יצירתיים וחדשניים יותר מאשר לפני כן.


במאמר זה אנו נבחן את היתרונות של השעמום בקרב ילדים, כיצד הוא מסייע לפיתוח זהות עצמית ויצירתיות, ויציע דרכים מעשיות ליצירת סביבה תומכת שתאפשר לילדיכם להפיק את המרב מהזמן הפנוי שלהם.

ילד משועמם

שעמום מטפח את היצירתיות בקרב ילדים

כל המחקרים שעסקו בנושא השעמום אצל ילדים מצאו כי אחד מהיתרונות של התנסות בשעמום הוא פיתוח היכולת המולדת שלהם להיות יצירתיים. הרעיון שילדים צריכים להיות עסוקים כל הזמן בפעילויות כאלה ואחרות עלול לעכב את התפתחות הדמיון שלהם, בזמן שתחושת השעמום מקדמת את הדחף למצוא משמעות וסיפוק עמוק ואמיתי. שעמום מטפח את היצירתיות בקרב ילדים בכך שהוא מאפשר להם לחשוב באופן עצמאי ולהמציא פתרונות יצירתיים כדי להעסיק את עצמם.


תחושת השעמום עוזרת לפתח זהות עצמית

פסיכולוגים ומומחים להתפתחות הילד גורסים כי הורים שממלאים את רוב הזמן של ילדיהם בתעסוקה מונעים מהם לגלות את התחומים שמעניינים אותם באמת. אם ההורים מבלים את כל זמנם עם הילדים וממלאים את לוח הזמנים שלהם במגוון פעילויות, הילדים לא ידעו כיצד לעשות זאת בעצמם. חוסר תעסוקה יכול לדרבן את ילדיכם לנסות לעסוק בפעילויות שהם לא היו מנסים אילולא היו משועממים, כמו ניסיון לנגן, לאפות או לעסוק ביצירה מורכבת יותר.


משמע, השעמום עוזר לילדים להבין מה הם באמת רוצים לעשות, ולא מה שההורים שלהם רוצים שהם יעשו, מה שבהכרח מסייע להם לפתח את הזהות העצמית שלהם.


איך ליצור לילדיכם סביבה נכונה להתפתחות:


  1. הרשימה

    שבו יחד עם ילדיכם וסייעו להם ליצור רשימה של כל הדברים שהם נהנים לעשות. תוכלו לעודד אותם לחשוב על תחומים מגוונים, החל ממשחק בלגו או קריאת ספר, דרך רכיבה על אופניים ועוד. כמובן, אפשר להציע רעיונות מורכבים יותר, כמו בישול ארוחה משפחתית מפוארת, הכנת הצגה או המצאת משחק לכל המשפחה. כשהילדים יתלוננו שמשעמם להם, תוכלו להזכיר להם את הרשימה העשירה שהכינו ולהציע להם לבחור דבר מה מתוכה.שימו לב: ודאו שאינכם בוחרים עבורם. אם יש משהו ברשימה שאינכם מסכימים איתו, עזרו להם לחשוב על רעיון אחר שמקובל על שניכם.


  1. מגרש המשחקים

    כאשר ילדים נמצאים בסביבת משחקים המלאה בגירויים שנוצרה עבורם, הם נוטים לגלות יותר יצירתיות, ולעיתים אף יוצרים משחקים משל עצמם כאשר הם משתעממים. לכן, חשוב שתגדירו ותצרו עבורם סביבה נעימה וידידותית למשחקים, בין אם בבית ובין אם בחוץ.


  2. זמן חופשי

    מדי פעם, חשוב להכריז על זמן חופשי שבו הילדים ידעו כי הגיע זמנם לשעשע את עצמם. כך, תוכלו להיות בטוחים שאתם מעניקים להם את הזמן החיוני הזה. ברגעים אלה, הילדים יוכלו לבחור באילו פעילויות מהרשימה שהכינו קודם הם מעוניינים לעסוק.


  3. עודדו את ילדיכם לשחק בחוץ, בעיקר בחיק הטבע

    מחקרים מראים כי ילדים שמשחקים במרחבים טבעיים ממציאים יותר משחקים ומגלים יצירתיות רבה יותר מאשר במסגרות מאורגנות. לכן, חשוב שתאפשרו להם לשחק בחיק הטבע, שכן מדובר בגורם משמעותי המסייע לפתח ילדים יצירתיים ומחוברים לעצמם, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך..


סיכום

למרות החשש משעמום בעידן של גירויים מתמידים, חשוב להבין כי שעמום יכול להיות אחד הכלים החשובים ביותר להתפתחות בריאה של ילדים. הוא לא רק מעודד יצירתיות אלא גם מסייע לילדים לפתח את הזהות העצמית שלהם ולגלות תחומי עניין אישיים. על ההורים לתמוך בכך על ידי יצירת סביבה שבה הילדים יכולים למצוא בעצמם פתרונות לשעמום ולחוות רגעים של חשיבה עצמאית ויצירתית. כלים כמו רשימות פעילויות, זמן חופשי ומשחק בחוץ יכולים לעזור להעניק לילדיכם את ההזדמנויות הדרושות לכך.

 

גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.

מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?

41 views
bottom of page