10 טעויות נפוצות בתכנון פעילות ODT וכיצד להימנע מהן
- גל פליקסברודט
- 13 ביוני
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 17 ביוני
פעילויות ODT (Outdoor Training) הן דרך מעולה לחיזוק הדינמיקה הקבוצתית, שיפור התקשורת ושיתוף הפעולה בין משתתפים. אבל, האמת? לא תמיד הכל הולך חלק. כשמארגנים פעילויות כאלו בשטח, קל ליפול לכמה מלכודות. מניסיון של שנים כמנחה ODT ומשחקולוג, פגשתי לא מעט אתגרים וראיתי איך לפעמים אפילו הטעות הכי קטנה יכולה להפוך יום חווייתי למשהו קצת פחות מוצלח. במאמר הזה, נדבר על עשר טעויות שכיחות בתכנון פעילויות ODT, וניתן טיפים איך להימנע מהן כדי להבטיח שהפעילות שלכם תהיה הצלחה מסחררת.
אז מה יהיה לנו כאן? נתחיל בתקלות בתכנון, טעויות לוגיסטיות, אי התאמת הפעילות למשתתפים, ונגמור עם חשיבות הנחיית הפידבק והסיכום – הכול על מנת להפוך אתכם למארגני ODT מקצועיים יותר, כאלה שמביאים את המשתתפים לשיאי חוויה וגיבוש. אני, כמנחה ותיק בתחום המשחקים והחיבורים החברתיים, אתן לכם דוגמאות חיות ודרכים להימנע ממלכודות בדרך, תוך שילוב של קצת הומור והסברים קלילים. מוכנים? בואו נתחיל!
בחירת מקום לא מתאים לפעילות ODT
כשהחלטתם לצאת לשטח לפעילות ODT, אחד הדברים הראשונים שצריך לבדוק זה המיקום. נשמע בסיסי, נכון? אבל לא פעם נתקלתי בקבוצות שהגיעו לשטח וגילו שאין מספיק צל, שהשטח תלול מדי או שהמקום רועש מידי ולא מאפשר ריכוז. אתם רוצים לוודא מראש שהשטח מתאים לפעילות המתוכננת – גם מבחינת גישה וגם מבחינת תנאים.
ההמלצה שלי? תבקרו במיקום מראש, תבדקו את תנאי השטח ותוודאו שיש פתרונות לצל, מים זמינים ונוחות גישה לציוד שאתם מתכננים להשתמש בו.

חוסר גיוון בפעילויות
תכנון ODT זה כמו להכין ארוחה טובה – המגוון הוא המפתח. יש קבוצות שעושות את אותה פעילות שוב ושוב, וחושבות שזה ימשיך לרגש את המשתתפים. אבל אחרי הפעם השנייה או השלישית, זה מתחיל להרגיש שחוק.
אז מה עושים? תערבבו בין פעילויות דינמיות לפעילויות שמצריכות חשיבה ושיתוף פעולה. שילוב של אתגרים פיזיים לצד אתגרי חשיבה מייצר איזון ומאפשר לכל אחד מהמשתתפים למצוא את מקומו.
התעלמות מהבדלים בין משתתפים
כשמארגנים פעילות ODT, צריך לזכור שהקבוצה היא לא מקשה אחת. יש כאלו שאוהבים אתגרים פיזיים, ויש כאלו שצריכים גישה רכה יותר. טעות נפוצה היא לתכנן פעילות שמתאימה לסוג אחד של משתתפים, ולפספס את הצרכים של האחרים.
כדי להימנע מזה, אני ממליץ לערוך שיחה מקדימה עם הקבוצה או עם המנהלים, להבין מי המשתתפים, מה הרקע שלהם ומה הגבולות האישיים שלהם. התאמה אישית תוביל לחוויה משמעותית יותר עבור כל המשתתפים.
העמסה יתרה של משימות
הרצון להכניס כמה שיותר משימות ופעילויות ביום אחד הוא מובן, אבל יש גבול לכמה שהקבוצה יכולה להכיל. יותר מדי אתגרים עלולים להוביל לתחושת שחיקה ואיבוד עניין.
הפתרון: תכנון מוקפד של הפעילויות, שיכלול גם זמנים למנוחה ולשיחות עיבוד בין הפעילויות. חשוב גם לוודא שיש גמישות בלוח הזמנים – אם אתם רואים שהקבוצה עייפה, קחו הפסקה יזומה.
אי התחשבות במזג האוויר
כשהפעילות מתקיימת בחוץ, מזג האוויר הוא גורם קריטי. פעילות שמתקיימת בחום כבד או בגשם עלולה לפגוע בהנאה ואפילו בבריאות המשתתפים.
כדי להימנע מהטעות הזו, חשוב לבדוק את התחזית מראש ולהכין תכנית חלופית. תחשבו גם על אמצעים כמו מים קרים, מחסות מצלים, ותכנון פעילויות קלות יותר אם צפוי מזג אוויר קיצוני.

אי הגדרת מטרות ברורות לפעילות
כשניגשים לתכנן פעילות ODT, יש נטייה לחשוב על מהלך הפעילות והכיף שביציאה לשטח, אבל שוכחים להגדיר מטרות ברורות. אם אין מטרה מוגדרת – כמו חיזוק תקשורת בין צוותים או פיתוח כישורי מנהיגות – הפעילות עלולה לאבד מהמשמעות שלה ולסיים את היום בתחושת ריקנות.
המלצה שלי: תגדירו את המטרות שלכם מראש בצורה ברורה ושתפו אותן עם המשתתפים. כך תוכלו למדוד את ההצלחה של הפעילות ולהשאיר חותם משמעותי על המשתתפים.
אצלינו המטרה היא תמיד חיזוק תהליכי החיברות בין האנשים ומתוכן אנו גוזרים את שאר תתי המטרות של הפעילות.
חוסר במנהיגות ברורה
בכל פעילות ODT יש צורך במנהיג ברור שיוביל את הקבוצה וידאג לשמור על סדר במהלך הפעילויות. חוסר במנהיגות עלול לגרום לבלבול ולאי סדר.
כדי להימנע מכך, חשוב להגדיר מראש את תפקיד המנחה ולהבהיר לקבוצה מי האחראי לפעילות. ניהול נכון יוביל לקבוצה ממוקדת יותר ומחוייבת למשימות.
חוסר גמישות במהלך הפעילות
תכנון מראש הוא חשוב, אבל לא פחות מכך – היכולת להיות גמישים. לפעמים דברים לא הולכים לפי התכנית: קבוצה אחת מתקשה במשימה, קבוצה אחרת מסיימת מהר מדי. חוסר בגמישות עלול לגרום לתסכול ולפגוע בחוויה.
מניסיוני, חשוב לשמור על ראש פתוח ולדעת לשנות את התכנית במידת הצורך. זה יכול להיות בהורדת רמת הקושי של הפעילות או אפילו בהחלפת משימה במקרה הצורך.
התמקדות במשימה ושכחת המטרה החברתית
זוכרים למה התכנסנו? פעילויות ODT הן לא רק על לסיים משימות בהצלחה, אלא על יצירת חוויה קבוצתית. לפעמים אנחנו כל כך ממוקדים בהשגת המטרה, שאנחנו שוכחים את הפן החברתי של הפעילות.
כדי להימנע מהטעות הזו, אני ממליץ לשים דגש על תקשורת חיובית ושיתוף פעולה, ולא רק על התוצאה הסופית. הפעילות עצמה היא האמצעי – לא המטרה הסופית.
חוסר בעיבוד ופידבק לאחר הפעילות
אחד השלבים החשובים ביותר בפעילות ODT הוא שלב העיבוד והפידבק. קבוצות שלא מקיימות שיח פתוח על מה שקרה במהלך הפעילות מפספסות הזדמנות ללמוד ולהשתפר.
ההמלצה שלי? תמיד לסיים את היום בשיחה קבוצתית שבה כל משתתף יכול לשתף בתחושותיו, במה למד ומה החוויה שהייתה לו. השיח הזה הוא מה שיחבר את כל הנקודות של הפעילות לכדי תובנה עמוקה ומשמעותית.

סיכום
תכנון נכון של פעילויות ODT דורש חשיבה מקדימה, הבנה של הקבוצה, ותשומת לב לפרטים הקטנים. אם תדעו להימנע מהטעויות שהזכרתי כאן, תוכלו ליצור חוויות משמעותיות, מאתגרות ומהנות לקבוצות שלכם.
פעילות ODT מצליחה תלויה בתשומת לב לפרטים הקטנים וביכולת להיות גמישים תוך כדי תנועה. המשיכו לעקוב אחרי רעיונות נוספים לפעילויות גיבוש וחיבור, ונתראה בשטח!

גל פליקסברודט
מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.
מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?
כל מילה נכונה! ניכר שיש לך ניסיון רב בהנחיית קבוצות!
גל! מאמר מצויין. תודה ענקית1