top of page
1611233066456%20(1)_edited.png

הבלוג של יוניטי פעילויות ומשחקי ODT

050-9890720

לוגו חדש.png
תמונת הסופר/תגל פליקסברודט

פעילות ODT לופ-די-לופ: לתקשורת טובה והתמודדות עם קונפליקטים

תקשורת בין אישית היא מיומנות חשובה ומורכבת, ובקרב בני נוער, היא משחקת תפקיד מרכזי בהתמודדות עם קונפליקטים יומיומיים. כשבני נוער מתמודדים עם מצבים מאתגרים שמערבים דעות שונות, חוסר הסכמה או החלטות שצריכות להתקבל, עולה הצורך לפתח את המיומנות הזו. איך עושים את זה בדרך חווייתית ומשמעותית? כאן נכנסים לתמונה משחקי ה-ODT, כלים מהשטח שאני, כמשחקולוג לתהליכים חברתיים, משתמש בהם כדי לייצר חוויות למידה עמוקות ומשמעותיות.


במאמר הזה, נצלול לתוך ההשפעה של משחקים על שיפור התקשורת ופיתוח יכולת פתרון הקונפליקטים אצל בני נוער. נדבר על איך משחקים כמו "לופ די לופ", שמעמידים את הקבוצה מול אתגר מורכב ומשותף, מכריחים את כולם לעבוד יחד, למצוא דרך להקשיב אחד לשני, לקבל החלטות משותפות ולשפר את התקשורת ביניהם בדרך חווייתית. התוצאה? לא רק פתרון הבעיה אלא גם שיפור משמעותי במיומנויות החברתיות והבין-אישיות של המשתתפים.

 

למה חשוב לעבוד על תקשורת בין אישית ופתרון קונפליקטים בקרב בני נוער?

תקשורת בין אישית היא כלי קריטי עבור בני נוער. גיל הנעורים הוא גיל בו מתחילים לבנות זהות עצמאית, וחלק מהתהליך הוא יצירת קשרים חברתיים, הבנה של הזולת ויכולת לפתור קונפליקטים. בני נוער פוגשים קשיים וחוויות ייחודיות, כמו עימותים עם חברים, עם דמויות סמכות או עם עצמם, ולעיתים נדרשים להתמודד עם הבדלי דעות ותחושת תחרות.

משחקי ODT, או פעילות חווייתית חיצונית, מציעים מסגרת שמאפשרת לבני נוער לתרגל את מיומנויות התקשורת שלהם בצורה בטוחה ותומכת. החוויה במשחק מציבה את המשתתפים במצבים שבהם הם נדרשים לשתף פעולה, להקשיב ולעבוד יחד כדי להגיע לפתרון. דרך המשחק, התקשורת ביניהם מתחדדת, והם לומדים כיצד להתמודד עם חילוקי דעות, כיצד לדבר בצורה יעילה, ואיך לקבל החלטות קולקטיביות.

 

משחק "לופ די לופ" – איך פעילות ODT פשוטה יכול לשפר תקשורת ופתרון קונפליקטים?

משחק "לופ די לופ" הוא דוגמה מצוינת לאיך משחק יכול לעזור לבני נוער ללמוד לתקשר בצורה יותר אפקטיבית.

המשחק כולל סדרה של שש לולאות חבל, כאשר רק אחת מלולאות החבל מושחלת דרך כל שאר הלולאות והן מונחות על הקרקע בצורה סבוכה. המטרה של הקבוצה היא לזהות איזה מהחבלים הוא החבל העובר דרך כולם, וזאת מבלי לגעת בחבלים עצמם – רק באמצעות התבוננות ודיבור. רצוי להשתמש ב6 חבלים בצבעים שונים. ואם רוצים לאתגר את הקבוצה לשלב נוסף, אז אפשר להשתמש בשישה חבלים בעלי צבע זהה.

 

פעילות ODT לופ די לופ

מה לומדים מהמשחק לופ די לופ?

המשחק הזה מחייב שיתוף פעולה והגעה להסכמה קבוצתית. על מנת להצליח, המשתתפים חייבים לתקשר בצורה מדויקת וברורה, לשתף במחשבות שלהם ולהקשיב לדעות של האחרים. כל אחד מהמשתתפים מביא איתו פרספקטיבה אחרת, ומטרת המשחק היא להגיע להסכמה משותפת בנוגע לחבל המתאים. במהלך המשחק נוצרים שיח ושיתוף פעולה, ואם מתעוררת מחלוקת – הקבוצה נדרשת למצוא דרך לפתור אותה באופן שלא יפגע במטרה המשותפת.

  

הקשבה אקטיבית כבסיס לפתרון קונפליקטים

אחת המיומנויות המרכזיות שהמשחק מחזק היא הקשבה אקטיבית. כדי שבני הנוער יצליחו להגיע להסכמה, הם נדרשים להקשיב לדעות של האחרים, גם כשזה לא קל. הם מתרגלים את היכולת להקשיב לדברי אחרים, להבין את המידע המובא ולהחליט מה החשיבות שלו. זוהי חוויה שמחדדת את ההבנה של התקשורת כתהליך הדדי ומבוסס על שיתוף פעולה.

למה זה חשוב?

במצבים של קונפליקט, היכולת להקשיב באמת לצד השני היא קריטית. דרך המשחק, בני הנוער לומדים שמישהו יכול להביא תובנה חשובה או זווית חדשה שלא חשבו עליה.

 

חוויית המשחק כמרחב בטוח לניהול קונפליקטים

משחקי ODT מספקים מרחב בטוח שבו ניתן לנסות ולבחון דרכי פתרון קונפליקטים בצורה חווייתית. בני הנוער יכולים לדבר בצורה פתוחה ומבלי לחשוש מביקורת.


הקונפליקטים שנוצרים במשחק

במהלך המשחק עלולים לצוץ חילוקי דעות בנוגע לחבל המתאים או לדרך הפתרון. זהו אתגר קטן אך משמעותי, המוביל את בני הנוער ללמוד להתנהל מול מחלוקות באופן בונה.


כלים לפתרון קונפליקטים שנרכשים במהלך המשחק

הם מתרגלים סבלנות, אמפתיה והבנה, ונחשפים לצורך לפעול יחד כדי להגיע לתוצאה משותפת. במשחקי ODT כמו "לופ די לופ", הדרך לפתרון הבעיה נבנית תוך דיאלוג ושיתוף פעולה, והקבוצה חווה הצלחה כאשר היא מצליחה להגיע לפתרון הבעיה יחד.

 

עיבוד חוויית המשחק: מה למדנו על תקשורת ופתרון קונפליקטים?

בסיום המשחק, חשוב לשבת עם הקבוצה ולשוחח על התהליך שעברו. זהו שלב קריטי, בו בני הנוער יכולים לשתף מה חוו במהלך המשחק, מה הם למדו על עצמם, ואיך הם יכולים ליישם את המיומנויות האלה בחיים האישיים שלהם.

שאלות לעיבוד:

  • איך היה לכם לתקשר אחד עם השני בלי לגעת בחבלים?

  • באילו שלבים היה הכי קשה להגיע להסכמה?

  • מה עזר לכם להחליט יחד?

  • איך תתמודדו עם קונפליקט כזה בפעם הבאה?

באמצעות השאלות האלה, ניתן לעודד את בני הנוער להבין את היתרונות של התקשורת הפתוחה והאמפתיה ולזהות את החוזקות והאתגרים שלהם במצבים של קונפליקט.

  

סיכום – ODT כדרך לשיפור תקשורת ופתרון קונפליקטים

לסיכום, משחקי ODT הם כלי מעולה לפיתוח מיומנויות תקשורת ופתרון קונפליקטים אצל בני נוער. הם מאפשרים להם לחוות אתגרים בדרך חווייתית, לפתח את יכולות ההקשבה וההבנה שלהם ולתרגל פתרון בעיות בתוך קבוצה.


משחק "לופ די לופ" הוא דוגמה מצוינת לאיך פעילות פשוטה יכולה ליצור תהליך עמוק ומשמעותי, כזה המלווה את בני הנוער גם מעבר לזמן המשחק. אם אתם מחפשים כלים נוספים לשיפור תקשורת בין אישית ופתרון קונפליקטים, אני מזמין אתכם להמשיך לעקוב אחר הבלוג של יוניטי ולגלות עוד רעיונות למשחקים ותהליכים מעצימים.


 

גל פליקסברודט


גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.




מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?


6 צפיות

רוצים להתעדכן במאמרים חדשים? הצטרפו עכשיו לרשימת התפוצה של יוניטי

bottom of page