נוסטלגיה עם מחשבה מחודשת
כולנו זוכרים את המשחקים ששיחקנו כילדים. עבורי, אחד המשחקים שתפסו מקום מרכזי היה זה שבו כל אחד מתחיל עם רכוש שווה, אך מהר מאוד הקרב על הניצחון הופך לעניין אישי. הייתי יושב עם אחי הגדול ומשחק באותו משחק שלכאורה נראה פשוט. למרות שהיה בי רצון גדול לנצח ולהצליח, ברוב הפעמים הייתי נשאר מאחור. אחי הגדול היה משחק בצורה מחושבת וחכמה – הוא ידע לנצל את המשאבים והזדמנויות שקיבל מהמשחק, ואני תמיד נותרתי מחפש דרך לשפר את מצבי.
למרות האתגרים, אהבתי לשחק עם אחי. הוא היה דמות שאני מסתכל עליה בהערצה, ומבחינתי המשחקים שלנו היו הזדמנות להתחבר. זה לא היה בגלל שהוא עשה משהו לא בסדר, אלא בגלל החוקים עצמם. החוויה שחוויתי לא נבעה ממערכת היחסים בינינו, אלא מהמשחק שהכתיב סגנון של תחרותיות שמניח מראש שמישהו חייב להפסיד כדי שאחר ינצח. עם הזמן הבנתי שהמשחק עצמו היה זה שהוביל לתחושת התסכול – הוא דחף אותנו להתמקד בניצחון אישי ולא בעבודת צוות.
איך התחרות האישית השפיעה עלינו?
בעוד ששיחקנו במשחק הזה, החוקים היו ברורים: כל אחד לעצמו, וכל פעולה נועדה לקדם את הניצחון האישי. אם לא הצלחת לנהל את מהלך המשחק נכון, היית נשאר ללא כלום. זה היה מאוד מתסכל, במיוחד כשהבנתי שכל ניסיון שלי להחזיק מעמד נועד לכישלון כמעט ודאי. זו הייתה תחושה שהייתה מלווה בתחושת בדידות מסוימת – הרי כולם שיחקו כדי לנצח אותי ולאו דווקא לעזור לי להתקדם.
עם הזמן הבנתי שהמשחק הזה מדגיש ערכים של תחרותיות והישרדות אישית, ושאולי הגיע הזמן לחשוב על מסר אחר. האם זה מה שאנחנו רוצים שהילדים שלנו ילמדו? האם המסר שצריך להעביר הוא שהדרך היחידה להצליח היא על ידי כך שנכשיל אחרים? כשאני חושב על זה היום, אני מבין שיש מקום לשינוי. אולי הגיע הזמן לפתח משחקים שמעודדים שיתוף פעולה, ולא רק ניצחון אישי.
שינוי כללי המשחק: מעבר מתחרות לשיתוף פעולה
העולם השתנה, והיום ברור לנו שיותר ויותר חשוב להדגיש את ערך עבודת הצוות. אם המשחקים של פעם התמקדו בתחרות אישית ובניסיון לנצח על חשבון האחרים, המשחקים של היום צריכים ללמד אותנו ערכים אחרים – כמו שיתוף פעולה, עזרה הדדית ועבודת צוות. במקום שהמשתתפים יתחרו אחד בשני, ניתן לעודד אותם לשחק יחד, לעזור זה לזה ולהשיג מטרות משותפות.
אפשר לחשוב על גרסה חדשה של המשחקים הקלאסיים, שבה כל אחד מהמשתתפים תורם את חלקו להצלחת הקבוצה. במקום שכל שחקן ינסה לצבור נכסים לעצמו, כל אחד תורם משאבים ומיומנויות כדי לסייע בפרויקטים משותפים. כך ניתן לבנות ערים משותפות, להקים תשתיות ולעבוד יחד כדי לפתור בעיות. המטרה היא לא לנצח באופן אישי, אלא להצליח כקבוצה.
רעיון למשחק כזה עשוי לכלול חלוקת תפקידים ייחודיים לכל שחקן, כל אחד עם תחום התמחות שונה – אחד אחראי על תשתיות, אחד על ניהול כספים, ואחר על חינוך ותרבות. יחד, עליהם לתכנן ולחלק את המשאבים בתבונה כדי לקדם את הפרויקטים הקבוצתיים. במקום שהמשחק יסתיים בניצחון של שחקן אחד, הקבוצה מצליחה רק כשהיא פועלת כיחידה מאוחדת ומשיגה את המטרות המשותפות. המשחק מלמד ערכים של תקשורת, שיתוף פעולה ותכנון משותף – כך הניצחון הוא של כולם.
חשיבות השיתוף בעידן גלובלי: המדע מאחורי עבודת צוות
לפי מחקרים פסיכולוגיים, בני אדם הם יצורים חברתיים מטבעם. המוח שלנו התפתח לאורך מאות אלפי שנים כך שנוכל לתקשר, לשתף פעולה ולפתור בעיות בצורה קבוצתית. מחקרים שנעשו על קבוצות עבודה הראו שעבודת צוות יעילה משפרת ביצועים, יצירתיות, ומובילה לתוצאות טובות יותר מאשר עבודה אינדיבידואלית. לדוגמה, מחקר שנערך באוניברסיטת סטנפורד הראה שצוותים שעבדו בשיתוף פעולה השיגו תוצאות גבוהות יותר בפתרון בעיות מורכבות בהשוואה לצוותים שהתבססו על עבודה תחרותית.
במצב כזה, להמשיך לחנך להישגיות אינדיווידואלית הוא כמו ללמד את יד ימין לרמות את יד שמאל – כי כאשר אנו פועלים כיחידים מבודדים, אנו מחמיצים את הפוטנציאל שיכול לצמוח משיתוף פעולה. במקום זאת, כאשר אנו לומדים לעבוד יחד, לתקשר בפתיחות ולהשקיע למען הצלחה משותפת, אנו יוצרים חברה שיכולה להתמודד טוב יותר עם אתגרים מורכבים, כולל בעיות גלובליות כמו שינויי אקלים, אי-שוויון חברתי ובריאות הציבור.
בסופו של דבר, בעולם שבו כולנו תלויים זה בזה, הכוח האמיתי טמון בקשרים ובשיתופי הפעולה בינינו. הכרה בכך כבר לא משקפת רק גישה מוסרית, אלא גם הבנה מדעית שמבוססת על עקרונות ביולוגיים וחברתיים כאחד.
לסיכום: משחקים לעידן החדש
המשחקים של ילדותנו לימדו אותנו שיעורים חשובים על תחרות ועל הצלחה אישית. אבל כיום, בעידן שבו שיתוף פעולה הוא המפתח להצלחה, אולי הגיע הזמן לפתח משחקים חדשים שמלמדים את הדור הבא ערכים שונים. המשחקים האלו יוכלו להראות לילדים שלנו שהצלחה אמיתית מושגת כאשר כולנו פועלים יחד למען מטרה משותפת.
בסופו של דבר, השינוי לא נמצא רק במשחקים שאנחנו משחקים, אלא במסר שאנחנו מעבירים דרך המשחקים האלו. הגיע הזמן שניצור משחקים שמעצבים דור שיבין את החשיבות של עבודת צוות, תקשורת ותרומה הדדית. כי כשהילדים שלנו יגדלו עם הערכים האלו, העולם ייראה הרבה יותר טוב – לכולנו.
גל פליקסברודט
מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.
מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?