מי אמר שצריך לטוס כדי לטייל מסביב לעולם? עם משחקים שיתופיים, תחרות בונה ותחנות שובות לב, אפשר לגלות עולמות חדשים בלי לצאת מהבית. שמי גל פליקסברודט, משחקולוג לתהליכים חברתיים ומנחה סדנאות ODT, ובמאמר הזה נכיר את פעילות הדגל של חברת יוניטי, נצלול לעולם של משחקי גיבוש שיכולים להפוך ימי הולדת משפחתיים, ימי כיף לעובדים ומפגשים כיתתיים לאירועים בלתי נשכחים. למה דווקא משחקים שיתופיים? ואיך מסע מסביב לעולם עם דגלי ארצות, בניית מגדל פיזה וניהול מכונית על שלט יכולים לחזק קשרים וליצור חוויות חיוביות ומקרבות? הכינו את הדרכונים, כי מתחילים עכשיו.
שיתוף פעולה במקום תחרות רועשת
כל מי שהיה אי פעם בתחרות יודע שתחושת הלחץ לזכות עלולה לעיתים להוריד את מצב הרוח, אבל כשמשלבים שיתוף פעולה עם תחרות בונה, פתאום הכל נראה אחרת. במקום להילחם אחד בשני, הקבוצה מתאחדת, משתפת פעולה ומביאה תוצאות בצורה קלילה ומחויכת. כשמשחקים יחד, המטרה היא לא רק לנצח ולזכות בפרסים אלא לנצח יחד ולכות בזמן איכות מגבש עם החברים, וזה הופך את המשחק לחוויה מחברת יותר.
דמיינו את עצמכם מנסים לבנות דגם של מגדל פיזה בעזרת מנוף חבלים שדורש סנכרון מדויק בין המשתתפים ותוסיפו לזה גם כמה הפתעות כמו כיסוי עיניים והגבלת תקשורת – כל אחד אחראי על פעולה קטנה, וכל פעולה משפיעה על הצלחת המגדל. בלי שיתוף פעולה? המגדל ייפול כמו דומינו ראלי.
מחקרים מצביעים על כך שמשחקים שיתופיים מעודדים תקשורת פתוחה, עוזרים לבנות אמון ומחזקים את היכולת לעבודה קבוצתית. משחק כזה, שבו התחרות היא לא על חשבון האחרים אלא בשיתוף עימם, יכול לחזק את הקשרים בצורה עמוקה וליצור חוויות זיכרון חיוביות שיחזיקו לאורך זמן (קישור לקריאה נוספת).
דמיינו שאתם על גשר לונדון
כשבונים פעילות מסביב לעולם, כל תחנה יכולה להיות הזדמנות לגיבוש אחר. לדוגמה, תחנת גשר לונדון, שבה המשתתפים נדרשים להסיע מכונית על שלט על גשר שמוחזק בידיהם. כאן צריך גם דמיון, גם מוטוריקה עדינה וגם לא מעט אמון הדדי. איך זה עובד? כל אחד מהמשתתפים מחזיק קצה של הגשר, ומכונית השלט תעבור רק אם כולם יצליחו להחזיק את המבנה יציב. זה ממש כמו מערכת יחסים: אם כל אחד עושה את שלו בלי לתקשר, הכל מתמוטט. אבל אם עובדים יחד, מגיעים לקו הסיום עם מכונית ניצחת וחיוך רחב על הפנים.
הוליווד, דגלים, ומצלמות: חוויות שחייבים לתעד
מי לא אוהב להצטלם? בעולם שבו כל חוויה צריכה להיות מתועדת ברשתות החברתיות, תחנות צילום מגבשות כמו בהוליווד יכולות ליצור חוויה ייחודית שתישאר עם המשתתפים לאורך זמן. תחנת הצילום בהוליווד, בה כל אחד יכול להצטלם ולהיות "כוכב" לרגע, לא רק יוצרת מזכרות מתוקות אלא גם מחברת את הקבוצה סביב רגעי צחוק משותפים. וזה לא נגמר כאן – דגלי הארצות שמפוזרים בכל התחנות נותנים תחושת מסע וגלובליזציה, כשכל מדינה נבחרת בזכות סמלים שהיא מייצגת.
במצבים כאלה, תחושת השייכות והשותפות גדלות, והמשתתפים מרגישים שהם חלק ממשהו גדול יותר. הוכח שפעילויות המבוססות על יצירת זיכרונות משותפים מגבירות את תחושת ההשתייכות והאמון בתוך הקבוצה (מחקר מ-2019 בנושא קשרים קבוצתיים ותחושת שייכות - קישור לקריאה נוספת)
ירי בחץ וקשת: מי מדייק בלי עזרת חברים?
כשאנחנו חושבים על חץ וקשת, הדימוי שעולה לנו בראש הוא של ספורט תחרותי מדויק שבו כל אחד לעצמו, אבל במשחקי גיבוש, זה עובד אחרת. התחנה שבה המשתתפים יורים חיצים לעבר מטרה היא עוד דוגמה נהדרת לאיך אפשר להפוך תחרות אישית לאתגר קבוצתי. איך זה עובד? כל אחד מחברי הקבוצה זוכה בתורו לירות חץ, אבל כדי לפגוע במטרה, הם תלויים בחברי הצוות שמנחים אותם איך לעמוד, לאחוז ולהזיז את הקשת. בכך, כל חבר קבוצה נהיה מאמן ועוזר, כך שכל פגיעה מוצלחת היא גם ההישג של כל הקבוצה.
בניית דגם של מגדל פיזה: גיבוש עם יציבות
לבנות דגם של מגדל פיזה הוא תרגיל מושלם שמערב שיתוף פעולה ומחשבה יצירתית. המשתתפים צריכים להשתמש במנוף חבלים שיתופי ובקוביות עץ גדולות כדי לבנות את הדגם של המגדל המפורסם. המשחק הזה מדגיש בצורה מוחשית איך שיתוף פעולה הוא המפתח להצלחה. כל משתתף חייב להסתנכרן עם חברי הצוות ולהיות קשוב לצרכים של הקבוצה כולה כדי לוודא שהמגדל עומד ולא נופל. בדומה לחיים עצמם, כאשר עובדים יחד בהרמוניה – מצליחים להגיע לגבהים חדשים.
מגדל עם טוויסט - כל קובייה במגדל של יוניטי מביאה איתה ערך מעניין למסע המשותף שיכול לעזור לקבוצה ללמוד איך לתקשר באופן מקרב ואפקטיבי.
התועלות הפסיכולוגיות והחברתיות של מסע מסביב לעולם דרך משחקים
כשמשחקים יחד, לומדים על עצמנו ועל חברי הקבוצה דרך התנסות משותפת. המשחקים השיתופיים האלה לא רק מבדרים אלא גם מספקים כלים לחיזוק הקשרים החברתיים והאמון ההדדי. מחקרים מצביעים על כך שמשחקי שיתוף פעולה יכולים לעודד יצירת תחושת קירבה, שיפור בתקשורת בין המשתתפים וחיזוק היכולת לנהל משברים כחלק מקבוצה (לקריאה נוספת: מחקר על השפעת משחקים שיתופיים על התנהגות קבוצתית, 2021 - קישור לקריאה נוספת).
כשמשלבים את חווית המסע מסביב לעולם עם משחקים שיתופיים, המשתתפים זוכים לחוות עולמות חדשים, לגלות מקומות רחוקים דרך התנסות יצירתית ולחוות הצלחות משותפות. אלו הן חוויות שמעצימות לא רק את ההנאה, אלא גם את תחושת השייכות והחיבור בין המשתתפים.
סיכום: חוויות מגבשות מסביב לעולם
משחקי שיתוף פעולה עם תחרות בונה הם כלי חזק לחיזוק הקשרים החברתיים וליצירת זיכרונות משותפים ובלתי נשכחים. המסע מסביב לעולם בעזרת משחקים ייחודיים מאפשר חוויה מעשירה, שמקרבת בין המשתתפים ויוצרת תחושת שייכות אמיתית. כשמשתפים פעולה ומבצעים אתגרים יחד, הקשרים מתחזקים והחוויה הופכת להיות לא רק מרתקת אלא גם משמעותית.
מוזמנים ליצור קשר עם יוניטי ODT ולהזמין את הפעילות מסביב לעולם עבור קבוצתכם ולהפוך כל מפגש חברתי או משפחתי לחגיגה של שיתוף פעולה וצחוק.
גל פליקסברודט
מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.
מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?