תמיד שאלתם את עצמכם למה אנחנו, בני האדם, לא יכולים פשוט לחיות לבד על איזה אי שקט? למה אנחנו כל הזמן מחפשים קשרים, חיבורים, מערכות יחסים? מה זה הדחף הזה להתחבר, גם כשזה לפעמים מסובך ומלא במתחים? ובכן, זה לא רק בראש שלנו – זה ממש בגנים שלנו. נולדנו להיות חיות חברתיות, ממש כמו פינגווינים או נמלים.
תחשבו על זה: בלי קשרים חברתיים, אין לנו סיכוי לשרוד. אז כן, המאמר הזה הולך לדבר על איך כל אחד מאיתנו הוא שחקן במשחק החברתי – משחק עם חוקים, מטרות ואפילו פרסים. נבין למה זה חשוב כל כך ליצור קשרים בריאים ונכיר משחק מיוחד שיעזור לכם להרגיש את זה בפועל.
קוראים לי גל פליקסברודט, אני משחקולוג לתהליכים חברתיים ואחד הדברים שמלהיבים אותי יותר מכל זה להבין איך משחקים יכולים לחזק את הקשרים שלנו. חוויתי את זה לא מעט בשטח, בתור מנחה סדנאות ODT (Outdoor Training) שמטרתן היא לחבר בין אנשים ולעזור להם למצוא את האיזון בין העצמי לבין הקבוצה. אז בואו נצלול פנימה ונגלה איך כל מערכת יחסים היא בעצם משחק – עם חוקים משלו, אתגרים ואיך לא, פרסים שמחכים רק לכם.
בני אדם הם חיות חברתיות
כמו נמלים, פינגווינים, זאבים ושימפנזים, גם אנחנו, בני האדם, נולדים לחיות בקבוצות. אנחנו זקוקים לחברה כדי לשרוד. לא פעם אני שומע מאנשים שהם היו מעדיפים לחיות "באופן עצמאי", בלי תלות באחרים. אבל האמת היא שזה פשוט לא עובד. בני אדם זקוקים לבני אדם אחרים, ואם ננסה להתעלם מהצורך הזה – אנחנו עלולים למצוא את עצמנו במצוקה עמוקה.
תחשבו על זה: יש לנו אוכל, מים, מחסה, והטורפים כבר לא ממש מהווים איום. אז מה כן? בדיוק – אנחנו בעצמנו. אנחנו יכולים להיות איום אחד על השני אם אנחנו לא יודעים איך לשחק את המשחק החברתי כמו שצריך. כאן נכנסת האבולוציה, שמראה לנו שהצורך הזה להיות בקשר הוא לא סתם רצון טוב, אלא צורך קיומי. מחקרים מראים שהחיבור החברתי הוא חלק מהתכונות שהופכות אותנו לשורדים מוצלחים, ולכן זה לא מפליא שהחיבור הזה כל כך טבעי לנו (כריסטאקיס ופאולר, "מחוברים").
מערכות יחסים הן כמו משחק שיתופי
מערכת יחסים, תהיה זו זוגיות, קשר חברי או אפילו שותפות עסקית – היא סוג של משחק. כל משחק דורש מטרה, חוקים ושיתוף פעולה. המטרה ברורה – אהבה, חיבור, או רווח כלשהו. אבל איך מגיעים לשם? צריך לדעת איך לשחק נכון. המפתח כאן הוא בהבנה שהמשחק הזה הוא לא על "לנצח" את האחר, אלא על ליהנות ביחד.
במשחק של החיים, כל יום הוא שלב חדש עם אתגרים והזדמנויות לרווחים חדשים. ככל שאנחנו לומדים לוותר קצת על הרצון שלנו לנצח בכל מחיר, וליהנות מהמסע המשותף – כך המשחק משתפר. זה נכון גם בחיים האישיים וגם בעולם העסקי.
המשחק הוא גם על חוקים
כמו בכל משחק, יש חוקים ברורים – גם אם הם לא כתובים בספר כלשהו. ולפעמים, דווקא כאן מתרחשות הבעיות. לא כל אחד יודע מהם חוקי המשחק הנכון, ובמקום לשחק בשיתוף פעולה, אנשים מתמקדים בליהנות על חשבון האחר. התוצאה? מערכות יחסים מתפוררות, קשרים חברתיים מתרחקים, ואפילו עסקים נופלים בגלל חוסר יכולת להבין את הכוח שבשיתוף פעולה.
המשחק הנכון הוא כזה שבו כולנו זוכים. כשאנחנו לומדים איך להקשיב, איך להתפשר ואיך לשים את הקשר לפני האגו – אנחנו מרוויחים לא רק את המטרה, אלא גם את הדרך. כאן נכנס השלב שבו "הפרסים" מגיעים: רגעי האושר המשותפים, ההבנה שזה לא רק אני – אלא אנחנו.
המחקר מאחורי המשחק החברתי
כשבוחנים את הקשרים החברתיים שלנו, ניתן לראות שהם מתנהלים ממש כמו משחק שיתופי מורכב. מחקרים עדכניים מראים שכשאנו בונים קשרים המבוססים על אמון, שיתוף פעולה ורגישות לאחר, אנחנו מרוויחים יותר – גם מבחינת בריאות נפשית וגם מבחינת רווחים חומריים (לקריאת המחקר: קישור למחקר). כשאנחנו מבינים איך חוקי המשחק עובדים, אנחנו יכולים לבנות מערכות יחסים מוצלחות יותר, להיות פחות חרדים ואפילו להימנע מקונפליקטים מיותרים.
משחק ה"גשרים" – לחזק את הקשר וליהנות מהדרך
אחד המשחקים שאני אוהב לשלב בסדנאות גיבוש הוא משחק "הגשרים". זהו משחק פשוט אך עוצמתי שמדגים בצורה הכי פיזית את מהות שיתוף הפעולה והאיזון במערכות יחסים.
הנה ההוראות:
עומדים בזוגות, שלישיות, רביעיות, או אפילו יותר – פנים מול פנים או במעגל.
מושיטים ידיים קדימה, מחברים כף אל כף עם האחרים.
מכניסים את האגן קדימה, ומתחילים להרחיק את הרגליים לאחור תוך הישענות עדינה קדימה עם הידיים.
המטרה היא להרגיש את הכוח של האחר, להשתמש בו, ולאפשר לו גם לתמוך בך בחזרה – כך שהקבוצה תישאר מאוזנת.
המשחק הזה הוא תזכורת נהדרת לכך שכמו בגשרים, גם במערכות יחסים אנחנו צריכים להישען אחד על השני, להרגיש את השני ולאזן – אחרת הכל יתפרק.
סיכום: לשחק נכון את המשחק החברתי
בסופו של דבר, כולנו כאן כדי לשחק במשחק אחד גדול – המשחק החברתי. וזה לא משנה אם אנחנו בעסקים, במערכות יחסים אישיות או בקשרים חברתיים – כולנו צריכים להבין את החוקים כדי להצליח. המשחק הוא לא על "לנצח" את האחר, אלא על למצוא את הדרך ליהנות יחד, לשתף פעולה, ולבנות גשרים אמיתיים שמחזיקים מעמד לאורך זמן.
אז הנה הטיפ שלי אליכם: תלמדו את חוקי המשחק, תשחקו בשיתוף פעולה, ותזכרו שהמטרה היא לא רק להגיע למטרה – אלא ליהנות מהדרך. ואם אתם רוצים עוד רעיונות למשחקים שיחזקו את הקשרים שלכם, מוזמנים להמשיך לעקוב אחרי ולגלות עולם שלם של משחקים וגיבושים שיקרבו ביניכם לבין האנשים החשובים לכם.
גל פליקסברודט
מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.
מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?