מהו ערך ההגשמה העצמית? איך הוא מופיע בחיים שלנו, ומה עוזר לנו להרגיש שאנחנו מתקדמים לעבר מימוש אמיתי? שמי גל פליקסברודט, ואני מגשים את עצמי בכל יום ויום כמשחקולוג לתהליכים חברתיים ומנחה פעילויות ODT. במאמר זה אשתף אתכם מניסיוני והיכרותי עם ערך ההגשמה העצמית דרך משחקים ותוכניות העצמה חברתיות כמו "חכמת החיבור".
מהי הגשמה עצמית ולמה היא כל כך חשובה?
הגשמה עצמית היא התחושה שאנחנו מצליחים לבטא את עצמנו בצורה הטובה ביותר ולהגיע ליעדים או ערכים החשובים לנו. עבור ילדים ונוער, זה יכול להתבטא ביכולות חברתיות, ספורט, יצירה ועוד. הגשמה עצמית מחזקת את תחושת השייכות, מעצימה ביטחון עצמי, ומביאה לסיפוק פנימי. היא אינה קשורה רק להישגים חיצוניים, אלא בעיקר להכרה האישית בתחושת מימוש אמיתית.
היכן ההגשמה העצמית מופיעה בחיים של ילדים ונוער?
עבור ילדים ונוער, חוויות של הגשמה עצמית מופיעות במגוון רחב של תחומים – בבית הספר, בתנועות נוער, בחוגים ואפילו במעגל החברתי היומיומי. כל סביבה כזו מספקת הזדמנויות קטנות וגדולות להרגיש משמעותיים ולחוות סיפוק מעצם ההשקעה והמאמץ שהושקעו. בבית הספר, למשל, הצלחה במבחן קשה או במחקר של פרויקט מיוחד מייצרת תחושת גאווה שנובעת מהשגת מטרה אחרי מאמץ ולמידה. בחוגים או תנועות נוער כמו הצופים, פעילויות צוותיות או משימות המצריכות שיתוף פעולה ועבודת צוות, מעניקות לילדים תחושה שהם תורמים ושווים, מה שמעצים את הביטחון העצמי שלהם.
ההגשמה יכולה להופיע גם באירועים יום-יומיים וספונטניים – כאשר ילד מצליח לנצח את עצמו במשימה כלשהי, כמו ללמוד משהו חדש, לזכות בתשומת לב חיובית מהמדריך, או לזכות להערכה מחברים בזכות עזרה שהעניק או רעיון שתרם לקבוצה. רגעים קטנים אלו צוברים ערך ומטפחים את תחושת המימוש האישית של הילד, מאחר והם בונים נדבך נוסף של ביטחון עצמי והכרה ביכולותיו האישיות.
באופן כללי, לכל חוויה חיובית שמגיעה מתוך עמידה באתגרים או קבלת פידבק חיובי יש תפקיד חשוב בהתפתחותם של הילדים. חוויות אלו מהוות אבני דרך במסע ההגשמה העצמית, ומסייעות להם להרגיש מסוגלות ושייכות, מה שבונה את ההבנה שתרומתם ומשמעותם האישית ניכרת גם בסביבה הרחבה שלהם.
לומדים על הגשמה דרך חכמת החיבור
כשאני עובד עם ילדים ונוער, אני שם לב כמה ההגשמה היא ערך שמניע אותם גם אם הם עדיין לא מכנים אותה כך. דרך משחק, ילדים ונוער מגלים את עצמם, חווים רגעים של הצלחה, וכשהם חלק מקבוצה הם לומדים לוותר לפעמים כדי לאפשר לאחרים לפרוח. באחד המפגשים שאני מנחה בבתי ספר כחלק מתכנית חכמת החיבור העוסק בערך ההגשמה, אנו משחקים במשחק "מספרים נסתרים" שאציג כאן בהמשך המאמר. במשחק זה אנו מגלים כמה כוח יש בחיבור ובשיתוף פעולה שמוביל למימוש עצמי.
איך משחקים חברתיים תורמים לתחושת ההגשמה העצמית?
משחקים חברתיים מהווים הזדמנות טבעית עבור ילדים ונוער לחוות תחושת מימוש והגשמה. הם יוצרים סביבה המשלבת אתגרים קבוצתיים, משימות אישיות ואינטראקציה שמובילה לצמיחה. המשחקים מעודדים ילדים לפעול יחד כדי להגיע למטרה משותפת, כך שהם יכולים לחוות את הערך של התרומה האישית שלהם להצלחת הקבוצה. הם מגלים שמשחק יכול להיות לא רק חוויה מהנה, אלא גם מרחב שבו הם יכולים להביא לידי ביטוי יכולות אישיות ולעבוד ביחד להשגת מטרה משותפת.
אחד ההיבטים החשובים במשחקים החברתיים הוא האפשרות לעבור אתגרים מורכבים ולמצוא פתרונות יצירתיים. כאשר ילדים נדרשים להתמודד עם משימות שמחייבות שיתוף פעולה, הם חווים סיפוק עצום כשהם מצליחים להתגבר על מכשולים יחד. דרך הצלחות אלו, הילדים לומדים שהישגים אישיים וקבוצתיים אינם מושגים רק דרך מאמץ אינדיבידואלי, אלא דורשים שיתוף פעולה ותיאום עם האחרים. זה מעצים את תחושת המימוש שלהם, שכן הם מבינים שהתפקיד שלהם משמעותי והם חלק ממשהו גדול יותר.
מעבר לכך, במשחקים חברתיים הילדים נדרשים לפתח מיומנויות כמו תקשורת, הקשבה, וסבלנות כלפי חברי הקבוצה. באמצעותן, הם לומדים כיצד לשתף פעולה בצורה אפקטיבית, להתאים את עצמם לצרכים וליכולות של אחרים, ולשפר את הדינמיקה הקבוצתית. כאשר ילד מרגיש שהוא הצליח לתרום להצלחת הקבוצה, הוא זוכה בתחושת הגשמה אישית, מאחר והוא מזהה שהפעולות שלו משפרות את הביצועים הכוללים של הקבוצה. חוויה זו מאפשרת לו לחוות מימוש עצמי גם דרך עיניהם של האחרים, כאשר הוא מקבל מהם הערכה, תמיכה והכרה על תרומתו.
בנוסף, משחקים קבוצתיים מעניקים לילדים הזדמנות ללמוד להתמודד עם כישלונות ואתגרים. לפעמים המשחק לא מצליח כמו שתכננו, ואז הילדים נדרשים להפעיל כישורי פתרון בעיות ולעבוד יחד כדי לנסות שוב. חוויות כאלו מלמדות את הילדים את החשיבות של עמידות ויכולת לתקן את הטעויות, מה שמספק להם תובנות חשובות לגבי תהליך ההגשמה.
"מספרים נסתרים" – משחק גיבוש לחיזוק תחושת המימוש!
במהלך ההנחיה שלי, אני רואה כמה חשובים רגעי ההצלחה במשחקים על תחושת המימוש. משחקים כמו "מספרים נסתרים", המאפשרים לילדים לשתף פעולה כדי להשיג מטרה משותפת, עוזרים להם לחוות תחושת הישג לצד תחושת תרומה לאחרים. זה מלמד אותם שגם כשמדובר בהצלחה אישית, לפעמים היא נוצרת דווקא מתוך אינטראקציה ושיתוף פעולה. במשחק, כשהם מצליחים להתגבר על מכשולים ולסיים משימות מורכבות, הם מרגישים את עצמם לא רק כחלק מקבוצה אלא גם כמישהו שמצליח ומשמעותי.

אז איך משחקים במשחק?
במשחק "מספרים נסתרים" משתתפים יושבים במעגל עם קלף מספר מוסתר בידיהם. המשתתפים לא יודעים מהו המספר שבידם עד הינתן האות לחשוף. ישנם מספר שלבים המעצימים את ערך ההגשמה העצמית תוך עידוד תקשורת ושיתוף פעולה:
שלב 1: כל משתתף פותח את קלף המספר שלו. המשימה היא לספור יחד לפי סדר המספרים, וכל אחד בתורו סופר בקול את המספר שלו בלבד. לאחר ההצלחה הראשונה, המשתתפים מחליפים ביניהם קלפים מבלי לראות מה הם מקבלים וחוזרים שוב על המשימה, מה שמעלה אתגר נוסף. שלב זה מצריך מהמשתתפים גילוי מסוים של איפוק לא להציץ בקלפים עד הינתן האות לחשוף.
שלב 2: כעת המשתתפים אינם רואים את המספר שעל הקלף שלהם – במקום, עליהם להחזיק את הקלף על המצח ולהיעזר ברמזים לא מילוליים של חברי הקבוצה כדי לזהות את המספר. מבלי לדבר, כל אחד חייב להסתמך על שיתוף פעולה מלא והבנת הרמזים משאר חברי הקבוצה כמו הצבעה או יצירת קשר עין כדי להבין מה המספר שלו ולספור בתורו.
שלב 3: המשתתפים מניחים את הקלפים גלויים במעגל ומתחילים לגלגל (או למסור) כדור לפי סדר המספרים. כל זריקת כדור מחדדת את ההבנה של כל אחד על תפקידו וחשיבותו בתהליך ההצלחה הקבוצתית.
שלב 4: במעגל שיח מסכם, כל משתתף משתף ברגע קטן שהרגיש בו סיפוק או גאווה במהלך המשחק. לרוב, ילדים ונוער מגלים כי ההישג שלהם נובע מהמאמץ הקבוצתי ומהנכונות לוותר על דבר אישי למען הקבוצה.
מה גורם לאדם להרגיש שמימש את עצמו?
הגשמה עצמית היא חוויה אישית עמוקה שמשלבת בתוכה תהליך של צמיחה, למידה ותרומה ייחודית לסביבה. עבור רבים, תחושת המימוש נבנית כשאדם יכול להביא לידי ביטוי את כישוריו ותחומי העניין שלו באופן שמייצר ערך עבורו ועבור אחרים. כל התקדמות, גם הקטנה ביותר, יוצרת תחושת משמעות אישית ותחושת השתייכות חזקה. במיוחד אצל ילדים ונוער, זו תחושה חיונית שמעודדת אותם להבין שיש להם מקום ייחודי ומועיל בקבוצה או בקהילה.
המאמץ האישי, הוא כמובן חלק מרכזי בהגשמה. מדובר על השקעת מאמץ, זמן ויכולת בהתפתחות מתמדת, כולל התמודדות עם אתגרים ולקיחת אחריות על צמיחתם האישית. כאשר ילדים ונוער לומדים להציב מטרות קטנות ולהתקדם לעברן, הם חווים את תחושת ההצלחה הצומחת מתוך המסע הזה.
מעבר לכך, לתרומה הקבוצתית יש ערך חשוב בתהליך המימוש העצמי. ילדים ונוער חווים משמעות רבה מתוך הידיעה שההצלחות שלהם משפיעות גם על הסובבים אותם. זה מתחיל מרגעים של שיתוף פעולה בצוות, עזרה לחברים, ופתרון בעיות כקבוצה. במצבים אלה הם מגלים את היכולת שלהם להשפיע על התוצאה הכוללת ולהוביל לשינוי חיובי עבור אחרים. תחושת הסיפוק שמגיעה מהתרומה לסביבה מגבירה את תחושת המימוש וההערכה העצמית.
גורם נוסף שמחזק את תחושת ההגשמה הוא ההכרה בתוצאות – היכולת של אדם לראות את הפירות של המאמץ שלו. ילדים ונוער זקוקים למשוב כדי להבין את הערך של הפעולות וההישגים שלהם. כשסביבתם מכירה בהם ומעודדת אותם, הם מרגישים בטוחים בערכם האישי ומפתחים ביטחון עצמי. הכרה זו יכולה להגיע בצורה של מחמאה, הוקרה של חברים, או אפילו חוויית הצלחה פנימית שאינה בהכרח נראית לעין.
לרוב, תחושת המימוש מורכבת ממפגש בין כל הגורמים האלו: מאמץ אישי, תחושת שייכות ותרומה לאחרים, וההכרה של הסביבה בתרומתם הייחודית. המפגש הזה יוצר אצל הילדים והנוער תחושה שהם ממצים את עצמם, ושיש להם משמעות בסביבתם.
סיכום – המסע להגשמה האישית
הגשמה עצמית היא מסע ארוך ומרתק, מלא באתגרים והצלחות קטנות שמובילים לתחושת סיפוק עמוקה. זהו תהליך מתמשך, שבו כל אחד מאיתנו זוכה להרגיש משמעותי ומשפיע על סביבתו. בפעילויות כמו "מספרים נסתרים" בתכנית "חכמת החיבור", אנו מגלים כיצד מימוש עצמי אינו דבר שמגיע לבד – הוא זורח דווקא מתוך החיבור עם האחרים, מתוך שיתוף הפעולה וההקרבה המשותפת.
אני מזמין אתכם להמשיך ולעקוב אחר הבלוג של יוניטי ODT לעוד רעיונות מעשירים למשחקי גיבוש וחיבור, ולהתנסות בפעילויות שתורמות לערך ההגשמה העצמית.

גל פליקסברודט
מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.
מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?