top of page
1611233066456%20(1)_edited.png

הבלוג של יוניטי פעילויות ומשחקי ODT

050-9890720

לוגו חדש.png
תמונת הסופר/תגל פליקסברודט

חופש הבחירה בפעילויות ODT ובחיים – על משמעות החופש לבחור

ברוכים הבאים למאמר שבו נצלול יחד אל עולמה של הבחירה – לא סתם החלטה רגעית, אלא כוח עמוק שמנחה אותנו בחיים ויוצר את הקשרים בינינו לבין הסובבים אותנו. כמשחקולוג ומנחה תהליכים חברתיים באמצעות משחקי ODT, אני רואה כיצד הבחירה מציבה בפנינו הזדמנויות למידה והתפתחות, ויוצרת חוויות משמעותיות בקבוצות. במאמר הזה נחקור מהי הבחירה, כיצד היא מתבטאת בפעילויות גיבוש, ואיך היא מחזקת את תחושת השייכות והמשמעות.


המסע הזה ייקח אותנו מהחוויה האישית להחלטות הקטנות והגדולות שאנחנו עושים – הן בחיים והן במשחקים. אז בואו נתחיל להבין מדוע הבחירה היא כל כך מרכזית, גם כשאנחנו, לכאורה, "רק משחקים".

 

המשמעות של חופש הבחירה בחיים ובמשחקים

חופש הבחירה הוא מהות חיינו, היכולת לפעול מתוך רצון חופשי ולא מתוך גזירה קבועה מראש. לכל אדם יש כוח להחליט עבור עצמו, לקבוע את דרכו, ולהשפיע על עולמו. אנחנו לא פועלים בחלל ריק; הבחירות שלנו יוצרות גלים של השפעה גם על הסביבה. בפעילויות גיבוש, הבחירה נחשפת כאמצעי לבניית חוסן, יצירת תחושת שייכות וחיבור בין המשתתפים.


הבחירה היא היכולת המולדת שלנו לקבוע את מהלך חיינו. בכל רגע ורגע, אנחנו עומדים מול צמתים שבהם עלינו להחליט – האם לקחת סיכון, האם להישאר באזור הנוחות שלנו, או האם לפעול בדרך חדשה ומרעננת. הבחירה משקפת את האישיות שלנו, את השאיפות, הפחדים, והחלומות. בעבודתי אני רואה כיצד הבחירות הקטנות, כמו החלטה להצטרף למשחק או לשתף פעולה עם חברי הקבוצה, משפיעות על התחושות הכלליות, על האווירה ועל הקשרים הבינאישיים. כל משתתף בתהליך לומד שבחירותיו הן אלו שיכולות להביא אותו להצלחה ולתחושת שייכות.

 

כיצד באה לידי ביטוי הבחירה במשחקי ODT

במשחקי ODT, הבחירה היא הכלי שמגדיר את חוויית המשתתפים. כל פעילות מציבה בפניהם דילמות, אתגרים והזדמנויות להחליט אם לקחת חלק פעיל, להוביל, או אפילו להעדיף להישאר מאחור. במהלך המשחק, לכל משתתף יש את החופש לבחור את הדרך שלו להתמודד עם האתגר, עם אפשרות לחוות את עצמם ואת חבריהם בקבוצה בצורה חדשה ומרגשת.

כל משחק מזמין את המשתתפים לקחת חלק באתגרים, מה שדורש מהם לא רק להתמודד עם האתגרים אלא גם להחליט כיצד לפעול בתוכם. בכל פעילות, כל משתתף מתמודד עם האפשרויות העומדות בפניו – האם הוא רוצה להשקיע מאמץ, האם הוא מוכן לוותר על נוחות לטובת הצלחה קבוצתית, או האם הוא מעדיף להישאר בצד. הבחירות הללו לא נוגעות רק למקום הפיזי במשחק, אלא גם לאופן שבו הם מתייחסים לאחרים ולחוויות שחולפים על פניהן. במהלך הסדנאות אני מעודד את המשתתפים לשקול את החלטותיהם, להבין את ההשפעות שלהן ולבנות את הקשרים עם סביבתם על בסיס אותן בחירות.

 

בחירה לוותר לטובת הצלחת הקבוצה – דוגמה למשחק חווייתי

אחד המשחקים שאני אוהב לשלב הוא משחק שבו המשתתפים נדרשים לפעול כקבוצה אחת גדולה ולהתגבר יחד על אתגר מורכב, כמו משחק זיכרון בזמן מוגבל. כדי להצליח, כל משתתף צריך לוותר על אינדיבידואליות מסוימת – כמו לקבל על עצמו בחירה מה להפוך או למי להקשיב בידיעה ששאר חברי הקבוצה בוחרים לשתף את הידע שצברו במשחק עם המשתתף שעכשיו תורו לשחק – ולפעול מתוך דאגה להצלחת הקבוצה כולה. במקרים רבים, הבחירה הזו לוותר על להקשיב לעצמי ולהעניק מקום לאחרים להשפיע על ההחלטות שלי מפתחת תחושת אמון ומחזקת את הקשר בין המשתתפים. בנוסף יש כאן את ההשלכה של הבחירה שלי באם היא תהיה נכונה כלפי המשחק או מוטעית ותעכב את הקבוצה מלפתור את האתגר בזמן.

 

משחק ODT

 חוויה האישית שבבחירה - איך ניגשים לכך בתהליך הגיבוש?

כשאני מוביל פעילות, אחד הדברים הראשונים שאני מדגיש הוא חופש הבחירה של כל משתתף. לעיתים, עצם הידיעה שיש אפשרות לבחור לקחת חלק פעיל או להיות צופה מהצד מקנה ביטחון למשתתפים, ומאפשרת להם להשתחרר ממחויבות להצליח או "לעמוד בציפיות". הבחירה הפשוטה הזו – להיות או לא להיות – פותחת את הדלת לחוויות אמיתיות, בהן כל אחד מוצא את מקומו בתוך הקבוצה.

 

הבחירה במשחקי ODT ככלי לפיתוח תכונות כמו אמפתיה, אמון והקשבה

היכולת לבחור לא רק לעצמך, אלא גם מתוך מחשבה על אחרים, היא ערך חשוב שנרכש תוך כדי פעילות קבוצתית. משחקי ODT הם מגרש אידיאלי לפיתוח תכונות אלו. כל החלטה לשתף פעולה או לוותר משקפת בחירה שיכולה להיות משמעותית לחיים מחוץ למשחק – היא מייצרת אמפתיה, מלמדת אמון, ומעמיקה את ההבנה שכולנו חלק מקבוצה.

 

ובחרת בחיים

חשיבות הבחירה בחיים בין אם מדובר במשחק או בחיים האמיתיים, הבחירה היא הבסיס לכל פעולה. אנחנו כל הזמן שואלים את עצמנו שאלות: האם לבחור בדרך הקלה או הקשה? האם להקשיב לאדם אחר או להדוף את דעתו? הבחירות שלנו משפיעות על הקשרים שלנו עם אנשים, על תוצאות מעשינו, ועל איך אנחנו תופסים את עצמנו. הבחירה מחזיקה בכוח ליצור שינויים, לבנות יחסים ולהתמודד עם אתגרים. כשאנחנו מבינים את הכוח שבבחירה, אנחנו מסוגלים לחיות חיים מספקים יותר, מלאים יותר – כי בסופו של דבר, כל בחירה שאנחנו עושים היא צעד נוסף בדרך למי שאנחנו רוצים להיות.

 

סיכום: הבחירה ככלי משמעותי לבניית חוסן וקשרים

הבחירה היא לא רק פעולה שאנחנו עושים, אלא כלי ליצירת משמעות בחיים שלנו ובפעילויות הגיבוש שאנחנו עוברים. כשמשתתפים לומדים לבחור מתוך מקום אמיתי של רצון וחופש, הם מפתחים תכונות שיובילו אותם להצלחות בכל תחומי החיים. ההזמנה שלי אליכם היא להמשיך ולהעמיק בנושא, לעקוב אחרי הבלוג של יוניטי ODT, ולגלות עוד רעיונות מעשיים למשחקי חיבור ולחוויות מעצימות.

 

 

גל פליקסברודט


גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.




מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?


19 צפיות

רוצים להתעדכן במאמרים חדשים? הצטרפו עכשיו לרשימת התפוצה של יוניטי

bottom of page