האולימפיאדה: משחק ODT שמשנה תפיסה – מתחרות לשיתוף פעולה
- גל פליקסברודט
- 14 באפר׳
- זמן קריאה 3 דקות
שמי גל פליקסברודט, מנחה סדנאות ODT ומשחקולוג המתמחה בתהליכים חברתיים בעזרת משחקים שיתופיים. כמשחקולוג, אני תמיד מחפש דרכים לגרום לאנשים להבין, דרך חוויה ומשחק, עד כמה שיתוף פעולה יעיל יותר מתחרות. אחד ממשחקי האסימון (משחק שמפיל לאנשים אסימונים – תובנות) האהובים עליי בתחום הזה הוא "האולימפיאדה" – משחק ODT שבו המשתתפים נכנסים לאווירה תחרותית באופן טבעי, רק כדי לגלות בסוף שהדרך הטובה ביותר לנצח היא בכלל לשתף פעולה. המשחק חושף דפוסי חשיבה תחרותיים שטבועים בנו, ומעניק תובנה עוצמתית על כוחו של שיתוף הפעולה, במיוחד בהקשרים של צוותים וארגונים.
במאמר זה נחקור קצת את המשחק ויתרונותיו בסדנאות פיתוח צוותים ומנהלים ונגלה איך מתרגיל כל כך פשוט אפשר ללמוד כל כך הרבה על התייעלות.

האולימפיאדה - איך משחקים?
הכנות:
מסדרים חישוקים במעגל גדול במרחק של 3-4 מטרים זה מזה, עם חישוק נוסף במרכז.
בכל חישוק מניחים 6 קוביות עץ, ובחישוק המרכזי – 10 קוביות.
מחלקים את המשתתפים לצוותים קטנים (2-3 אנשים) ושולחים כל צוות לעמוד ליד חישוק חיצוני.
שלב 1 – הוראות המשחק:
המנחה מכריז:
ברוכים הבאים למשחק האולימפיאדה!
המטרה "שלכם" היא לשים כמה שיותר קוביות 'בחישוק'."מה מותר? כל משתתף יכול לקחת קובייה אחת בכל פעם מכל חישוק שהוא רוצה ולהניחה "בחישוק".מה אסור? אסור למנוע ממשתתף אחר לקחת קובייה מהחישוק.יש לכם דקה לבצע את המשימה!
קחו 20 שניות לתכנן "ביניכם" אסטרטגיה.
מה קורה בפועל?
ברוב המקרים, המשתתפים מזהים את שאר הצוותים כמתחרים ופועלים עם חברי התת צוות שלהם כדי להביא כמה שיותר קוביות לחישוק שהם נעמדו לידו בתחילת המשחק. נוצר מעין מאבק, כשמשתתפים לוקחים קוביות מחישוקים אחרים, והאנרגיה מופנית לתחרות במקום להשגת היעד.
שלב 2 – חידוד המשימה
המנחה בודק באיזה חישוק יש הכי הרבה קוביות, ושואל את הצוות שעומד לידו על האסטרטגיה שלהם (ובכך בעצם יוצר למידת עמיתים בין שאר הצוותים).
ואז מתחיל סבב שני – רק שהפעם למשך 30 שניות – כשההוראות ניתנות שוב באותו אופן:
"הפעם יש לכם 30 שניות לחזור על המשימה ולשים כמה שיותר קוביות 'בחישוק'."
למרות שהמשתתפים כבר שמעו את ההוראות, עדיין ברוב המקרים הם נופלים שוב לאותה מלכודת של תחרותיות.
שלב 3 – הרמז
כאן המנחה מוסיף רמז קטן: "קיימת אסטרטגיה טובה יותר לבצע את המשימה."
המשימה היא לשים כמה שיותר קוביות ב"חישוק" (והמנחה מדגיש את המילה החישוק).
הפעם המשתתפים מקבלים רק 10 שניות בלבד לבצע את המשימה.
בשלב הזה, רבים מהם מבינים שלא הוגדר באיזה חישוק צריך להניח את הקוביות. זה הרגע שבו נופל האסימון – אפשר פשוט להניח את כל הקוביות בחישוק אחד ולסיים את המשימה בקלות, בלי תחרות מיותרת.
למה זה קורה?
המשחק מדגים כיצד התרבות שלנו מכוונת אותנו לתחרות גם כשאין בה צורך. בחיים, אנחנו רגילים לחשוב במונחים של "אני מול האחר", אפילו כשאנחנו חלק מצוות או ארגון שבו כולם עובדים למען מטרה משותפת.
גם בעולם העסקים, בצוותים טכנולוגיים ובמחלקות שונות בארגון, לעיתים נוצרת "תחרות פנימית" שמבזבזת אנרגיה ומונעת שיתוף פעולה אפקטיבי. המשחק הזה משקף מצבים אמיתיים שבהם במקום להתחרות אחד בשני, היינו יכולים להצליח יותר אם היינו משתפים פעולה מלכתחילה.
מעגל רפלקציה – שאלות לדיון
לאחר המשחק, כדאי לעצור ולשאול את המשתתפים:
איך הרגשתם בתחילת המשחק? האם הרגשתם שמדובר בתחרות?
מה קרה בין הסבבים? האם משהו השתנה בתפיסה שלכם?
מתי נפל לכם האסימון? מה גרם לכם להבין שהפתרון הוא שיתוף פעולה?
איך זה משתקף בעולם האמיתי? איפה בחיים או בעבודה אתם חווים תחרות שלא בהכרח מועילה?
מה אפשר לקחת מהמשחק להמשך? איך אפשר ליישם את התובנות הללו בצוות או בארגון שלכם?
שיתופי פעולה גם מעבר לארגון
המשחק הזה לא רק מלמד אותנו איך לשתף פעולה בתוך הצוות שלנו, אלא גם פותח לנו את הראש לאפשרות של שיתופי פעולה חיצוניים. בדיוק כפי שבמהלך המשחק המשתתפים מגלים שהם אינם מתחרים זה בזה אלא פועלים למען מטרה משותפת, כך גם בעולם העסקי – עסקים בעלי חזון דומה יכולים להתאגד ולפעול יחד, במקום להתחרות על אותו פלח שוק.
כשחברות וארגונים רואים זה בזה שותפים ולא מתחרים, מתאפשרת יצירה של מוצרים ושירותים משמעותיים יותר, כאלה שלא רק מגדילים רווחים אלא גם תורמים ומשפרים את העולם. לדוגמה, סטארטאפים טכנולוגיים משתפים פעולה כדי לפתח פתרונות רפואיים פורצי דרך, ועסקים חברתיים מאחדים כוחות כדי לייצר שינוי אמיתי בקהילה.
בסופו של דבר, בדיוק כמו במשחק – השאלה היא לא "איך אני אצליח יותר מהשני?", אלא "איך נוכל, ביחד, להניח כמה שיותר קוביות בחישוק המשותף של כולנו?"
סיכום – לומדים לשתף פעולה
"האולימפיאדה" הוא משחק פשוט אבל עוצמתי, שממחיש עד כמה התפיסה שלנו מעוצבת על ידי תחרות – גם במצבים שבהם שיתוף פעולה הוא הפתרון הנכון. אם אתם מחפשים דרך לגרום לצוותים להבין את הכוח של עבודה משותפת, לייעל תהליכים ולהפחית חיכוכים מיותרים – המשחק הזה הוא דרך מצוינת לעשות זאת.
רוצים לקרוא עוד על משחקים שמעוררים תובנות ומחברים בין אנשים? עקבו אחרי הבלוג של יוניטי ODT ותגלו עוד רעיונות לפעילויות גיבוש שמשנות תפיסות!

גל פליקסברודט
מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.
מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?
Comments