top of page
1611233066456%20(1)_edited.png

הבלוג של יוניטי פעילויות ומשחקי ODT

050-9890720

לוגו חדש.png
תמונת הסופר/תגל פליקסברודט

גיוון תרבותי וחברתי: פעילויות ODT לחיבור קבוצות עם רקע מגוון

העולם המודרני מאופיין בשילוב של אנשים מרקעים תרבותיים מגוונים במקומות עבודה ובקבוצות קהילתיות, תופעה המובילה לשיפור היצירתיות ולחיזוק כושר ההסתגלות של קבוצות. כחלק מהפעילות שלי כמנחה קבוצות גיבוש, אני מוצא שגיוון תרבותי מביא אתו לא רק יתרונות, אלא גם אתגרים מהותיים הדורשים רגישות, הקשבה וגישה מותאמת.


אני, גל פליקסברודט, משחקולוג חברתי ומנחה פעילויות ODT וסדנאות גיבוש, פועל מזה שנים לבניית חיבור משמעותי בין אנשים מתוך מטרה לקדם תקשורת בין-אישית בין עובדים ומנהלים. במאמר זה נבחן את חשיבות פעילויות החיבור בקבוצות מגוונות, נדון במחקרים עדכניים בתחום, ונציג כלים ושיטות ליצירת אווירה מקרבת בין חברי קבוצה שונים. כמו כן, נציע משחק שובר קרח ייחודי לקבוצות הטרוגניות, אשר יעזור לגשר על הפערים התרבותיים ולהגביר את תחושת השייכות.

 

פעילויות ODT חברתיות בקבוצות מגוונות

במהלך השנים, מחקרים רבים הדגישו את הערך של קבוצות מגוונות במקומות העבודה, בעיקר בתחומי החדשנות והיצירתיות. מחקר של הפסיכולוגים החברתיים אודונה-אובונג וווארנרי (2020) מצא כי צוותים מגוונים מציגים חשיבה חדשנית ופתרונות יצירתיים בזכות נקודות המבט השונות שלהם. עם זאת, המחקר גם מצא כי צוותים אלה נתקלים לעיתים קרובות באי הבנות תרבותיות ובפערים בתקשורת, מה שעלול להוביל לתסכול ולירידה במוטיבציה של חברי הקבוצה.

מתוך הבנה זו, יש חשיבות רבה לארגון פעילויות קבוצתיות מכוונות שמטרתן לאפשר למשתתפים להכיר זה את זה ברמה האישית וליצור דינמיקה קבוצתית חיובית. לדוגמה, משחקים המחזקים את הקשר האישי בין חברי הקבוצה, כמו פעילויות שיתופיות או משחקי תקשורת, יכולים לעזור לגשר על פערים ולהפחית תחושות ניכור, ובכך להעלות את רמת האמון וההבנה ההדדית.

 

פערים תרבותיים ואתגרים בהנחיית קבוצות מגוונות

כמנחה קבוצות גיבוש, אני נתקל לעיתים קרובות באתגרים הנובעים מהבדלים תרבותיים, ביניהם:

  • פערי שפה: מחסומי שפה יוצרים לעיתים קרובות קשיים בתקשורת, בעיקר כאשר מדובר במשתתפים שאינם דוברי השפה המקומית. שימוש בהוראות חזותיות, המחשות גרפיות ושילוב תנועות גוף בעת הנחיית המשחק יכולים להקל על הבנת הכללים ולצמצם את הפערים.

  • הבדלים בדת ומסורת: לחלק מהמשתתפים עשויות להיות מגבלות דתיות כמו איסור מגע בין המינים, דבר שעשוי להשפיע על התאמת הפעילויות. בבחירת המשחקים, על המנחה לקחת בחשבון את המגבלות הדתיות ולהציע פעילויות שלא דורשות מגע פיזי ושומרות על מרחב אישי.

  • פערי ערכים ונורמות חברתיות: קיימים ערכים שונים בכל תרבות המשפיעים על נורמות ההתנהגות של חברי הקבוצה. לדוגמה, משתתפים שמגיעים מתרבויות בהן לא מקובל לשתף רגשות בפומבי עשויים להימנע ממשחקים שדורשים חשיפה אישית. מנחה רגיש יכול לסייע על ידי התאמת הפעילויות כך שהן יאפשרו ביטוי אישי מבלי לדרוש חשיפה מוגזמת.

 

תפקיד המנחה ביצירת חיבור בקבוצות מגוונות

תפקידו של המנחה בעבודה עם קבוצות מגוונות הוא תפקיד מורכב, הדורש גמישות, רגישות ואמפתיה לצרכים של כל חברי הקבוצה. מנחה טוב ידע להנחות את המשחקים בצורה שתחזק את תחושת השייכות של כל משתתף ותעודד כבוד הדדי. במחקריהם, חוקרים בתחום הגיוון מציינים כי קבוצות בהן נוצרת אווירה תומכת שמכילה את השונות התרבותית, מציגות שיתוף פעולה גבוה יותר ויכולת עמידות משופרת באתגרים מקצועיים.


להלן מספר גישות ושיטות בהן אני משתמש כמנחה על מנת לקדם חיבור בקבוצות מגוונות:

  • הדגשת ערכי הקבוצה: כבר בתחילת המפגש, אני מדגיש את ערכי הקבוצה - כבוד הדדי, אמון וסובלנות - כדי ליצור תחושת ביטחון שתאפשר שיח פתוח ללא שיפוטיות.

  • מתן מקום להבעה אישית: יצירת פעילויות שמאפשרות לכל משתתף לבטא את הרקע והייחודיות האישיים שלו מסייעת להדק את הקשרים הבין-תרבותיים בקבוצה.

  • הדגשת השונות כיתרון: דוגמאות מעולמות העבודה והתקשורת מצביעות על הערך הרב שבשונות, ומסייעות למשתתפים להבין כיצד גיוון יכול לתרום להתפתחות הקבוצה.

 


פעילויות ODT


שיטות להצלחת החיבור בקבוצות מגוונות

בעבודתי כמנחה עם קבוצות מגוונות, אני מקפיד להשתמש בשיטות המיועדות לגשר על פערים וליצור שיח פתוח ונטול שיפוטיות:

  • הדגשת ערכי הקבוצה: בתחילת הפעילות, אני מדגיש את ערכי הקבוצה - כבוד הדדי, אמון וסובלנות. כך, כל משתתף מבין שהקבוצה היא מקום בטוח להיכרות עם אנשים שונים מבלי לחשוש מדעות קדומות.

  • מתן מקום להבעה אישית: יצירת פעילויות שמאפשרות ביטוי אישי מאפשרת לחברי הקבוצה להציג את עצמם ואת הרקע שלהם בדרך שמחזקת את הדיאלוג הבין-תרבותי.

  • הדגשת השונות כיתרון: אני מסביר למשתתפים כיצד השונות שביניהם היא יתרון המוסיף לקבוצה. מתן דוגמאות מהעולם הארגוני או מעולם התקשורת עוזר להם להבין את הערך שבגיוון ולראות כיצד הוא יכול לתרום לצמיחה ולפתרון בעיות יצירתי.

 

דוגמה למשחק שובר קרח מותאם לקבוצה מגוונת: "חולקים מסורת"

כדי ליצור מרחב שבו חברי הקבוצה יכולים להכיר זה את זה בצורה נעימה ולא מחייבת, פיתחתי משחק שובר קרח המתאים לקבוצות בעלות רקע מגוון.

מטרת המשחק: לעודד את חברי הקבוצה לשתף סיפורים וערכים מהתרבויות השונות אליהן הם משתייכים, תוך יצירת כבוד הדדי וסובלנות.

  1. כל משתתף כותב על דף קטן את שמו ואת מסורת ייחודית מהתרבות שלו, לדוגמה: מאכל מסורתי, חג אהוב או מנהג משפחתי.

  2. המשתתפים מכניסים את הדפים לקופסה משותפת, ולאחר מכן, כל משתתף מוציא דף באקראי ומקריא את התוכן בקול.

  3. המשתתף שהשם שלו מופיע על הדף מתאר את המסורת ומספר על המשמעות שלה בתרבותו.

  4. בסיום הסבב, נפתח דיון קצר בו המשתתפים משתפים חוויות ומספרים מה למדו על התרבויות האחרות בקבוצה.

 

דיון מעגלי לסיכום

  • מה חוויתם כשלמדתם על מסורות של אחרים?

  • אילו סיפורים הזכירו לכם חוויות משלכם?

  • כיצד תחברו את הערכים והחוויות מהמשחק לפעילותכם המשותפת?


מחקרים ותובנות להעמקת עבודת המנחה בקבוצות מגוונות

מחקר שבוצע על ידי הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD) מצא כי קבוצות עם גיוון תרבותי משפרות את יכולתן לעמוד באתגרים, בזכות יצירת פתרונות יצירתיים יותר בהשוואה לקבוצות הומוגניות. מחקר זה הדגיש את חשיבותם של מפגשים מובנים להיכרות אישית, אשר עוזרים לגשר על הבדלי שפה ותרבות.

בנוסף, מחקר שנערך בתחום ההנחיה התרבותית הצביע על כך שכאשר המנחים מכירים בעומק את התרבויות השונות של חברי הקבוצה ומתאימים את הפעילויות בהתאם, רמת המחויבות של המשתתפים עולה. כמו כן, נמצא כי גישה זו מסייעת לבניית אמון הדדי ולשיפור תחושת השייכות של חברי הקבוצה. בשטח, כמנחה שמלווה קבוצות מגוונות, גיליתי כי אווירה סובלנית והדגשת השונות כיתרון עוזרות ליצור אווירה שבה חברי הקבוצה מרגישים בנוח להביע את עצמם ולהביא את תרבותם לידי ביטוי.

 

סיכום

עבודה עם קבוצות מגוונות מביאה עמה אתגרים לצד אפשרויות רבות לחיזוק הקשרים האישיים ועידוד הסובלנות. באמצעות משחקים רגישים תרבותית, מנחים יכולים ליצור סביבה תומכת ומכילה, שבה לכל משתתף יש מקום להביע את תרבותו וערכיו. משחקים ופעילויות מתוכננות בצורה המשלבת רגישות תרבותית, מאפשרים לקבוצה לפתח תקשורת עמוקה, ומסייעים בהפיכת הגיוון לנכס המעשיר את חוויית הקבוצה.

אני מזמין אתכם לעקוב אחר הבלוג של יוניטי, ולמצוא עוד רעיונות לפעילויות קבוצתיות שמטרתן לחבר בין אנשים, לחזק את השותפות וליצור אווירה מקרבת ומחברת.


 

גל פליקסברודט


גל פליקסברודט

מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.




מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?


3 צפיות

רוצים להתעדכן במאמרים חדשים? הצטרפו עכשיו לרשימת התפוצה של יוניטי

bottom of page