נמאס לכם מהמפגשים הראשונים בקבוצות שבהם כולם יושבים נבוכים ולא יודעים איך לקרוא אחד לשני? יש לי פתרון בשבילכם, והוא מגיע עם טוויסט שכולו צחוקים, זיהוי פרצופים ויכולת ניחוש מרשימה. תכירו את המשחק "אתה נראה לי כמו...", משחק היכרות שמית שיעשה לכם סדר בקבוצה החדשה בצורה הכי כיפית וקלילה שיש. למה זה חשוב, אתם שואלים? ובכן, זהו לא סתם משחק - מדובר בכלי פשוט שעוזר לשבור את הקרח, לבנות חיבורים, וליצור אווירה חיובית שתלווה את כל העבודה המשותפת שלכם בהמשך.
שמי גל פליקסברודט, משחקולוג המתמחה בבניית תהליכים חברתיים, ובמאמר הזה אני אראה לכם איך לשחק את המשחק בצורה שתגרום לכל הקבוצה להכיר, לצחוק ולהתאהב בתהליך. נדבר על איך המשחק עובד, איך להשתמש בו בצורה היעילה ביותר, ואפילו ניגע במחקרים שמראים כמה חשוב להכניס אלמנטים חברתיים ומשחקיים לכל סיטואציה קבוצתית. נשמע מסקרן? תמשיכו לקרוא ותגלו איך ניחושי שמות פשוטים יכולים להפוך למפתח לחיבור חזק בין חברי הקבוצה.
חשיבותו של משחק ההיכרות
נכון, אנחנו מדברים על משחק היכרות, אבל יש פה הרבה מעבר לזה. הקסם האמיתי של המשחק טמון בכך שהוא מאפשר לאנשים להוריד מחסומים וליצור תקשורת ראשונית ברמה אישית. התקשורת הזו לא רק משפרת את החוויה החברתית, אלא גם משפיעה ישירות על שיתוף הפעולה העתידי ועל הדינמיקה הקבוצתית. אז איך עושים את זה נכון? איך תוודאו שהקבוצה שלכם תהפוך לקבוצה מגובשת ומהנה תוך כדי צחוק ומשחק? על כך ועוד - בהמשך.
שלב ראשון: כך מתחילים לשבור את הקרח
ברגע שיש לכם קבוצה חדשה וטרייה, הדבר הראשון שתרצו לעשות הוא ליצור אינטראקציה ראשונית בצורה שהיא גם כיפית וגם לא מלחיצה. בדיוק בגלל זה משחקים כמו "אתה נראה לי כמו..." יכולים להיות נכס אמיתי. המשחק מתחיל באקט פשוט – כל אחד מהמשתתפים מקבל מדבקה וכלי כתיבה, ועליו לכתוב את שמו. מה שכיף כאן הוא שמדובר בפעולה פשוטה שמכניסה את כולם לתהליך בלי הרבה תחושת לחץ. המשחק מקנה תחושת שייכות ראשונית ומכניס אווירה קלה ונעימה.
שם הוא דבר עוצמתי!
פעילויות שבהן נעשה שימוש בשם האדם מחזקות את תחושת הזהות והשייכות, וזה בדיוק מה שקורה כאן. שם הוא דבר עוצמתי – הוא מעביר מסר של הכרה והערכה, וזה בדיוק מה שהמשחק מעודד.
אז מה קורה אחרי שכל המדבקות בקערה?
אחרי שכל אחד כתב את שמו והניח את המדבקה שלו במרכז (בכובע, קערה או סלסלה), מגיע שלב המבחן האמיתי של המשחק. כל משתתף בתורו ניגש לקערה ושולף מדבקה אחת עם שם. מעכשיו, התפקיד שלו הוא לנחש למי שייך השם, ויש לו שלושה ניחושים. זו הנקודה שבה מתחילים לראות מי באמת מסתכל על אחרים ומי סתם מקווה למזל טוב.
אם מישהו מצליח בניחוש – הוא מדביק את המדבקה על אותו משתתף (או על הבגד, על הגב או אפילו על המצח). אבל אם הוא טועה? המדבקה חוזרת למרכז, ותורו נגמר. ככה אנחנו מבטיחים שיהיה משחק מאתגר, והניחושים יתפרסו על כל הקבוצה.
הזמן משחק: מדוע חשוב להקדיש זמן להיכרות בקבוצות חדשות
זמן ההיכרות והאינטראקציה הראשונית בקבוצה משפיע בצורה ישירה על התפקוד שלה בעתיד. מחקר שנערך באוניברסיטת סטנפורד, למשל, מצא שקבוצות שהקדישו זמן למשחקי היכרות יצרו יחסי אמון ויכולת שיתוף פעולה גבוהה יותר לאורך זמן. יתרה מכך, שיפור תחושת השייכות לקבוצה עוזר להקטין מצבי לחץ ולחץ חברתי, מה שמאפשר לכל אחד להביא לידי ביטוי את החוזקות האישיות שלו.
סטטיסטיקות מראות ש-72% מהאנשים שמתחילים תקשורת באווירה לא פורמלית ושוברת מחסומים חווים חיבור מהיר יותר לחברי הקבוצה שלהם, מה שמוביל ל-30% שיפור בעבודת צוות ובשיתוף פעולה. עם משחק כמו "אתה נראה לי כמו..." אפשר להתחיל לבנות את הדינמיקה הנכונה מההתחלה.
מדבקות על המצח: כן או לא?
טוב, אם כבר צחקנו על זה, בואו ניגע בנושא המדבקות על המצח. אפשרות ההדבקה על המצח היא כנראה האופציה הכי מצחיקה במשחק, ואם אתם רוצים לעודד עוד צחוקים, אל תהססו ללכת על זה. ההומור, הרי, הוא כלי מדהים ליצירת חיבור מהיר בין אנשים, ואפילו טעויות קטנות כמו מדבקה שמחליקה למצח יכולה לשבור את הקרח ולהכניס את כולם לאווירה הנכונה.
אבל אפשר גם אחרת: אם בא לכם לשמור על המשחק בצורה קצת יותר מתונה, תוכלו לבקש מהמשתתפים להדביק את המדבקות על הבגד או פשוט להחזיק את המדבקה ביד עד סיום הסבב. מה שחשוב הוא שכל משתתף ימצא את השם שלו, וזה יקרה בסופו של דבר – תאמינו לי.
היתרונות של משחקים קבוצתיים - לא רק צחוקיםמעבר לצחוקים ולאווירה הקלילה, משחקים קבוצתיים הם כלי רציני מאוד כשמדובר ביצירת דינמיקה קבוצתית חיובית. מניסיוני כמנחה משחקי גיבוש לקבוצות, שמתי לב שכשאנשים משחקים יחד, הם מרגישים יותר מחוברים, פתוחים לשיתוף פעולה ופחות מוטרדים מהבדלים בינאישיים. המשחק הזה הוא דוגמה מושלמת לשימוש בהומור ובכיף ככלי ליצירת קבוצה חזקה.
המשחק מאפשר לשחקנים לפתח יכולת תקשורת, להתמודד עם מצבים של אי ודאות (ניחוש השם), ולעשות זאת בצורה כיפית שמונעת לחץ מיותר. זוהי פעילות פשוטה, לא יקרה, אך בעלת השפעה חיובית ארוכת טווח על כל קבוצה חדשה.
סיכום: "אתה נראה לי כמו..." - לא רק משחק, אלא חוויה מגבשת
המשחק "אתה נראה לי כמו..." הוא הרבה יותר ממשחק של ניחוש שמות – הוא כלי עוצמתי שמחבר בין אנשים, שוברים מחסומים ויוצרים אווירה חיובית בקבוצה החדשה שלכם. בעזרת כמה מדבקות, קצת הומור, והמון נכונות להכיר אחד את השני, אתם תוכלו להפוך קבוצה זרה לקבוצת חברים מגובשים תוך זמן קצר.
אז אם אתם מחפשים דרך קלה ומהנה לפתוח מפגש קבוצתי או פשוט רוצים להכיר אנשים חדשים בצורה יצירתית – אל תהססו לנסות את המשחק הזה. תיהנו מהתהליך, תצחקו הרבה, ותמשיכו לעקוב אחרי הבלוג של יוניטי ODT לעוד רעיונות למשחקי גיבוש וחיבור שיחזקו את הקשרים ביניכם.
גל פליקסברודט
מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.
מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?