כשאתם חושבים על משחק טוב, מה עולה לכם בראש? צבעים, אתגרים, תחושת הצלחה ואולי גם קצת כיף. אותו הדבר בדיוק צריך להתרחש כשילד נכנס לבית הספר. המרחב הלימודי צריך להיות מעוצב בצורה כזו שהוא מזמין את הילד להיכנס לעולם של למידה בדיוק כמו משחק שמושך אותו לשחק ולהתפתח. במשחק, כל פרט נבחר בקפידה כדי להוביל את הילד לפתח מיומנויות מסוימות ולצבור חוויות חיוביות – ולמה שהמרחב הלימודי יהיה שונה?
כמי שמבלה את ימיו בעיצוב משחקים ומרחבים חברתיים, אני יכול לומר לכם שהעקרונות שמאחורי עיצוב משחקים יכולים וצריכים להיות מיושמים גם בעיצוב הסביבה הלימודית. זה לא רק עניין של עיצוב אסתטי – אלא של עיצוב חווייתי שמגרה את הסקרנות, מזמין לפעולה ומפתח יכולות. במאמר הזה נענה על השאלה איך לעצב סביבה לימודית ונצלול לעקרונות החשובים שיעזרו לנו להפוך כל כיתה וסביבה לימודית למקום שבו הילד לא רק לומד – אלא רוצה ללמוד.
עיצוב המרחב הלימודי כמו עיצוב משחק
אם תשאלו אותי, משחקים הם הכלי הכי חכם שיש לנו לחינוך. הם מלמדים אותנו לתכנן, לחשוב מחוץ לקופסה, לשתף פעולה, ולפעמים גם לקבל הפסדים בכבוד. כשאני ניגש לעצב משחק, אני תמיד חושב קודם כל על הילד – איך הוא ירגיש כשהוא ישחק, מה יגרום לו לחזור שוב ושוב לשחק, ואיך אפשר לעודד אותו להתאמץ ולהתפתח מבלי להרגיש שזה "עבודה". כך בדיוק צריך לחשוב גם בעיצוב כיתות לימוד.
עיצוב פיזי של מרחב הוא רק ההתחלה. שולחנות יפים, צבעים מרגיעים או משפטי השראה על הקיר הם חשובים, אבל אלו רק חלק מהתמונה. כדי שהילדים ירצו להגיע לבית הספר ולהיות מעורבים, צריך לחשוב איך המרחב מזמין אותם לפעולה – בדיוק כמו במשחק. לדוגמה, מה יגרום לילד לקחת ספר מהספרייה הקטנה בכיתה? אולי זה יהיה עיצוב שמשדר הרפתקה, אולי איזו פינה נוחה לקרוא בה שמזכירה מבצר סודי. כל פרט קטן יכול להפוך לכלי חינוכי.
מרחב שמזמין לחקר וסקרנות
תחשבו על משחק שבו אתם לא יודעים מה יקרה בסוף. הוא מסקרן אתכם, מעורר בכם רצון לחקור ולגלות דברים חדשים. אחד הדברים שהופכים משחקים לכל כך מצליחים הוא השילוב של סקרנות ואתגר. זה בדיוק מה שאנחנו צריכים לעשות בסביבה הלימודית.
כדי לעורר את הסקרנות של הילדים, כדאי לשלב במרחב הלימודי אלמנטים שמזמינים לחקר. זה יכול להיות חידות שמוטמנות בתוך הכיתה, משימות קטנות שתלויות בפינות שונות שמזמינות את הילדים לפתור אותן תוך כדי שיעור, או אפילו פינות מדעיות שמחכות שילדים ייגשו אליהן ויתנסו בעצמם. המרחב צריך להפוך לזירה של גילויים וחקירה – מקום שבו ילדים מרגישים שהם בתפקיד של חוקרים אמיצים בעולם מלא אפשרויות.
ליצור תחושת מסוגלות
במשחקים יש את האלמנט המדהים הזה – הם נותנים לך תחושת מסוגלות. כל אתגר שאתה מתגבר עליו נותן לך תחושת הצלחה, אפילו אם זו רק רמה קטנה. אותו דבר צריך להתרחש במרחב הלימודי.
איך עושים את זה? אפשר להתחיל במתן מקום אישי לכל ילד. למשל, פינה קטנה משלו בכיתה או מקום שבו הוא מציג את העבודות וההישגים שלו, כך שהוא יראה את ההתקדמות שלו מול עיניו. כשילד מרגיש שהוא מצליח, גם אם בקטן, זה נותן לו דחיפה להמשיך ולנסות שוב. בדיוק כמו במשחק שבו אתה עובר שלב אחרי שלב ומרגיש את ההתקדמות שלך, כך גם במרחב הלימודי – חשוב לתת לכל ילד לחוות את התחושה שהוא מצליח ושיש לו מקום לצמוח ולהתפתח.
חוויית למידה מבוססת שיתוף פעולה
אחד היסודות המובילים במשחקים הוא הצורך לעבוד יחד כדי לנצח. במיוחד במשחקי קבוצה, שיתוף הפעולה הוא קריטי. אז למה שלא נשלב את העיקרון הזה גם בכיתה?
כיתות לימוד רבות מתמקדות בהישגים אישיים ובתחרות בין התלמידים, אך מחקרים מראים שלמידה שיתופית יכולה להוביל להישגים טובים יותר ולחיזוק המיומנויות החברתיות של התלמידים (לדוגמה: Johnson, Johnson, & Smith, 2014, מאמר נגיש דרך ResearchGate).
כשמעצבים מרחב לימודי שמעודד שיתוף פעולה, אנחנו בעצם יוצרים סביבה שבה הילדים מרגישים בטוחים יותר, פתוחים יותר לעזור אחד לשני, ומסוגלים להגיע לתוצאות טובות יותר יחד.
במרחב כזה, חשוב שיהיו אזורים שמזמינים עבודה משותפת – שולחנות עגולים שמזמינים דיאלוג בין תלמידים, לוחות משותפים שכולם יכולים לכתוב עליהם, ומשימות שדורשות שיתוף פעולה כדי להצליח. במקום לעודד תחרות, המרחב צריך לעודד חיבור – בדיוק כמו במשחקים שדורשים עבודת צוות כדי לנצח.
יצירת מרחב רגשי תומך
ילדים זקוקים למרחב שבו הם יכולים להיות עצמם בלי חשש להישפט או להיכשל. במשחקים, יש משהו מיוחד – אפשר להיכשל, לנסות שוב, וליהנות מהתהליך. זה מסר חשוב שגם המרחב הלימודי צריך להעביר.
כדי ליצור מרחב רגשי תומך, חשוב לשים דגש על אווירה מכילה, שבה כל ילד מרגיש בטוח לנסות, להיכשל ולנסות שוב. אפשר לשלב בכיתה פינות רוגע, מקומות שבהם הילדים יכולים לקחת הפסקה אם הם מרגישים צורך, או אפילו מערכות שיעודדו את הילדים לשתף ברגשותיהם. כשהילד מרגיש שהוא בסביבה תומכת, הוא יהיה מוכן להעז, לנסות, ולצמוח.
חווית הלימוד והחיבור בין התלמידים
חוויית הלימוד יכולה להשתדרג פלאים כאשר אנחנו מצליחים ליצור מרחב המאפשר שיתוף פעולה הדדי בין התלמידים. אחת הדרכים הטובות לכך היא בעזרת תרגילים חווייתיים שמחייבים את הילדים לעבוד יחד. תרגילים אלו לא רק שוברים את המתח החברתי, אלא גם מקנים לילדים כישורים חברתיים. כשאנחנו מציבים את אלמנט החיבור במרכז התהליך הלימודי, אנחנו מזמינים את הילדים להרחיב את תחושת המסוגלות שלהם.
חשוב לזכור שכדי שזה יקרה, יש להקפיד על הכנה מוקדמת עם התלמידים. המטרה היא להדגיש את החשיבות של התחברות עם האחר כערך מרכזי, ואת פתרון המשימה כמטרה משנית אך חשובה. כשאנו פועלים כך, אנחנו לא רק לומדים, אלא יוצרים חוויה לימודית שמחזקת את הקשרים בין התלמידים ומעצימה אותם כקבוצה.
סיכום: איך לעצב סביבה לימודית
עיצוב סביבה לימודית כמו עיצוב משחק מוצלח בסופו של דבר, סביבה לימודית מעוצבת היטב היא כמו משחק מוצלח – היא מזמינה את הילד לפעולה, מעוררת סקרנות, ומעודדת אותו להצליח. כשאנחנו משלבים אלמנטים שמעוררים סקרנות, מעודדים שיתוף פעולה, ומעניקים תחושת מסוגלות אישית, אנחנו יוצרים מקום שבו הילדים לא רק לומדים – הם רוצים ללמוד.
אז אם אתם רוצים להעמיק עוד בנושא עיצוב סביבות חינוכיות וללמוד איך להפוך את המרחב הלימודי למזמין ומהנה יותר, אני מזמין אתכם לעקוב אחרי התכנים הבאים שלי, שבהם נמשיך לחקור את השיטות והכלים שיהפכו את הכיתה שלכם למשחק חינוכי אחד גדול.
גל פליקסברודט
מנחה ODT לסדנאות גיבוש ומשחקולוג לתהליכים חברתיים משנת 2010.
מעוניינים להזמין מאיתנו פעילות/סדנא?